GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polens rättssvek huvudtema på Europaforum

Europaparlamentet kräver att EU-kommissionen omedelbart agerar för att försvara de polska medborgarnas rättigheter och EU:s rättsordning mot angrepp, underströk EU-minister Hans Dahlgren (S) när han inledde Europaforum 2021 i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:14
Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister, pratade om höstens tora utmaningar för EU.
Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister, pratade om höstens tora utmaningar för EU.
Foto: Kristina Höjendal

- Den polska författningsdomstolens dom ifrågasätter EU:s grund och utgör en direkt utmaning för den europeiska rättsordningen. Beslutet möts av massiv kritik runt om i EU.

Intresset för forumet har ökat

Polens agerande med att sätta polsk rätt över EU-rätt var ett av huvudnumren när den 19:de omgången av Europaforum startade i Kulturhuset på onsdagen.

Intresset för Europaforum har ökat genom åren och årets upplaga, som är 1,5 år försenad på grund av pandemin, fyllde nästan hela Röda salongens parkett. Skönt att vara tillbaka fysiskt, tyckte fullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) som öppnade forumet och Hans Dahlgren, som stod på scenen under senaste forumet 2019 höll med.

Intresset var stort från de lokala politiska partierna. På torsdag fortsätter Europaforum om EU:s globala utmaningar, exemplet Afghanistan, Sveriges motstånd mot europeiska minimilöner och ungdomsmakt i den europeiska demokratin.
Intresset var stort från de lokala politiska partierna. På torsdag fortsätter Europaforum om EU:s globala utmaningar, exemplet Afghanistan, Sveriges motstånd mot europeiska minimilöner och ungdomsmakt i den europeiska demokratin.
Foto: Kristina Höjendal

EU vill öka trycket på länder som går i antidemokratisk riktning. Den polska regeringens agerande har redan applåderats av Victor Orbans regering i Ungen samtidigt som några östländer signalerat liknande tongångar.

EU är inte en bankomat

– Någonting måste göras. EU:s fundament har inte utmanats på det här sättet tidigare. Ska vi har tillit mellan länderna måste alla kunna lita på oberoende rättsväsen, säger Hans Dahlgren i en intervju med tidningen.

EU är ett samarbete, inte en bankomat. Polens BNP består till drygt 20 procent av bidrag från EU.

– EU har sedan nyår ett nytt verktyg som innebär att EU-bidrag kan hållas inne. EU-kommissionen kan hålla inne utbetalningar till ett land som bryter mot EU:s grundläggande värderingar. Men Polen och Ungern har ifrågasatt om mekanismen är förenlig med EU:s grundfördrag. Det prövas just nu av EU-domstolen. EU-domstolen har i uppdrag att ta ställning till en sådan sanktion, förklarar Hans Dahlgren.

En annan åtgärd som diskuteras mot länder som vägrar acceptera lagar som de har skrivit på i medlemsavtalet är förlorad rösträtt i ministerrådet.

- Klimatkrisen är vår stora utmaning, konstaterade Hans Dahlgren.
- Klimatkrisen är vår stora utmaning, konstaterade Hans Dahlgren.
Foto: Kristina Höjendal

Marknaden

– Vi har den gemensamma marknaden som ger oss så mycket och då måste vi kunna lita på varandra och stå upp för de grundläggande värderingarna och reglerna. Spricker den tilliten, då spricker marknaden och då är vi alla, inklusive Polen, illa ute, konstaterar Hans Dahlgren.

Att en rättsstat ska ha fungerande oberoende domstolar är en princip som inte kan utmanas.

I paneldebatten mötte Hans Dahlgren Jessica Rosvall (M) på distans via länk från Stockholm. Hon är andre vice ordförande i EU-nämnden.

Hon delar Hans Dahlgrens uppfattning.

– Jag vill att politikerna står upp nu, sa hon.

Journalisten och EU-kommentatorn Ylva Nilsson på Expressen tror att politikerna fortsätter att fega.

– Nu ska EU-kommissionens tjänstemän sköta detta. Hur länge ska den här krisen pågå? Fler länder står på kö med att säga ja till bidrag men nej till fördraget. Nu krävs det handling. underströk hon.

Men det är inte bara hot om inre splittring som utmanar Europa. Ryssland stryper naturgasen till Europa vilket bidrar till skenande energipriser och Kina straffar länder och företag som kritiserar diktaturen. Sverige har fått ta emot en del örfilar.

– EU jobbar för en strategisk autonomi som med olika politiska initiativ ska göra EU mer självförsörjande. Pandemin har visat hur beroende vi är av leverantörer långt bort, säger Hans Dahlgren.

Ulf Berggren (SD) var en av de lokala politikerna på plats. - Vi vill ha ett vassare EU, säger han.
Ulf Berggren (SD) var en av de lokala politikerna på plats. - Vi vill ha ett vassare EU, säger han.
Foto: Kristina Höjendal

Klimathot

Ingen kommer undan klimatkrisen, som är en avgörande framtidsfråga för hela världen, betonar Hans Dahlgren och framhåller EU:s ambitiösa klimatpolitik med högt uppsatta klimatmål, som kom mer att påverka människors vardag och ekonomi.

– Det gigantiska mångmiljardstödet som EU-ländernas lyckades enas om till länder som drabbats hårt av pandemin har, på bland annat svenskt initiativ, villkorats med satsningar på nya och klimatsmarta lösningar för framtiden.

Annat på onsdagens agenda var järnvägens utveckling och samordning för att minska fossilbaserade transporter i Europa samt hur Skåne ska kick-starta efter pandemin med hjälp av E-medel.

En vakt vakar över säkerheten i Kulturhuset.
En vakt vakar över säkerheten i Kulturhuset.
Foto: Kristina Höjendal

Möte

I publiken syntes representanter för den lokala politiken, många äldre och skolungdomar. I foajén hade de politiska partierna bord med information om sin Europapolitik.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.