GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Världens värsta människa" Norges Oscarsbidrag

Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:36
Regissören Joachim Trier vid premiären av filmen "Världens värsta människa" i Oslo. Arkivbild.
Regissören Joachim Trier vid premiären av filmen "Världens värsta människa" i Oslo. Arkivbild.
Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Joachim Triers "Världens värsta människa" har utsätts till Norges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella film, skriver norska filminstitutet i ett pressmeddelande.

Den romantiska dramakomedin hade premiär på filmfestivalen i Cannes där huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve otippat vann priset för bästa skådespelerska. Filmen har sedan dess visats på flera nordamerikanska festivaler som Toronto, Hamptons, New York och Chicago.

Den norska Oscarskommittén beskriver filmen som en hyllning till filmkonsten "i form av en dramakomedi som förmedlar djupt allvar med lekfull lätthet och elegans".

"Vi är redo att slåss för en nominering. Flera betydande filmmedier har också nämnt Renate Reinsve som en utmanare i kategorin årets bästa kvinnliga skådespelerska. Hennes prestation har kallats en 'ögonöppnande upplevelse' och 'en av årets bästa'. Vem vet var detta kan sluta?" säger regissören Joachim Trier i en kommentar.

Renate Reinsve vann pris som bästa skådespelerska vid filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Renate Reinsve vann pris som bästa skådespelerska vid filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.