GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KD vill stoppa glåpord mot polisen med lag

Publicerad 28 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 18:23
Mer behöver göras mot förolämpningar mot poliser, anser Kristdemokraterna. Arkivbild.
Mer behöver göras mot förolämpningar mot poliser, anser Kristdemokraterna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kristdemokraterna vill väcka liv i den gamla lagen "missfirmelse mot tjänsteman", som togs bort 1976.

Lagen är enligt förslaget tänkt att göra det straffbart att kränka och förolämpa poliser, exempelvis att slänga glåpord mot dem. Partiet tycker att dagens lagstiftning, bland annat brottet förolämpning, inte räcker till.

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, bli kallade hora och andra okvädingsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete, säger partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till Sveriges Radio Ekot.

– Men också för att stärka sina egna aktier i de gängkriminella miljön, och man spelar in och sprider i stora kretsar.

Förslaget är en del av Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.