Annons

Lundin Mining ökar vinsten

Publicerad 28 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Zinkgruvan utanför Askersund har varit i bruk sedan 1857, och fortsätter att göra bra ifrån sig. Arkivbild.
Zinkgruvan utanför Askersund har varit i bruk sedan 1857, och fortsätter att göra bra ifrån sig. Arkivbild.Foto: David Magnusson/SVD/TT

Gruvbolaget Lundin Mining ökar omsättning och vinst för tredje kvartalet, meddelar bolaget i sin kvartalsrapport.

Omsättningen hamnade på 756 miljoner amerikanska dollar (6,5 miljarder kronor), jämfört med 601 miljoner (5,2 miljarder kronor) under samma period föregående år. Rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar hamnar på 411 miljoner dollar (3,5 miljarder kronor), upp från 300 miljoner (2,6 miljarder kronor).

Annons

Förutom fördelaktiga metallpriser är den främsta orsaken till det starka resultatet Zinkgruvan utanför Askersund, liksom den brasilianska koppargruvan Chapada, där man har lyckats öka produktionen jämfört med tidigare kvartal och dessutom kapat kostnaderna.

Bolaget uppger att man hittills inte störts av pandemin i någon betydande utsträckning, men att covidsituationen är fortsatt oförutsägbar.

Styrelsen föreslår en kvartalsutdelning på 0,09 kanadensiska dollar. Vad priset blir för de aktier som handlas på Stockholmsbörsen meddelas den 16 december, men det motsvarar i nuläget drygt 60 öre.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons