GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oliver, 29, vågade köpa hus i Visseltofta

I våras behövde Oliver Dahllöf, 29, en förändring i livet. Han sade upp sig från sitt jobb som it-konsult i Malmö och köpte tillsammans med sin sambo ett hus i Visseltofta, som han nu själv renoverar.
– I efterhand tycker jag att det är helt sjukt att vi vågade köpa stället.
Visseltofta • Publicerad 30 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Efter att ha bott hela sitt vuxna liv i Malmö flyttade Oliver Dahllöf och hans sambo till Visseltofta.
Efter att ha bott hela sitt vuxna liv i Malmö flyttade Oliver Dahllöf och hans sambo till Visseltofta.Foto: Kajsa Wall
Det stora renoveringsprojektet för Oliver Dahllöf just nu är att få i ordning hallen.
Det stora renoveringsprojektet för Oliver Dahllöf just nu är att få i ordning hallen.Foto: Kajsa Wall

Drömmen om livet på landet har funnits ett bra tag hos Oliver Dahllöf. När han växte upp hyrde hans familj ett sommarställe i Stockholms skärgård där han stormtrivdes.

– Jag har alltid drömt om den idyllen igen och nu har jag fått den här i Visseltofta, konstaterar Oliver.

Vi sitter framför husets vita kakelugn där elden sprakar lugnande medan vi dricker varsin kopp kaffe. I huset finns det bara elelement, samt kakelugnen och en kamin.

Oliver och sambon Alexandra har valt att spara många möbler som den tidigare ägaren hade, samtidigt som de har satt sin egen prägel på huset.
Oliver och sambon Alexandra har valt att spara många möbler som den tidigare ägaren hade, samtidigt som de har satt sin egen prägel på huset.Foto: Kajsa Wall

– Jag har fått för mig att jag bara ska elda, men det gör också att det är ungefär 16 grader här på morgonen.

Oliver växte upp i Ystad men har under hela sitt vuxna liv bott i Malmö. Redan innan pandemin slog till hade Oliver och sambon Alexandra Becher funderat på att flytta från Malmö, men pandemin och hemmajobb skyndade på deras beslut.

De började leta mer intensivt efter ett hus inte allt för långt bort från Helsingborg eftersom Alexandra arbetar på varuhuset Väla, där hon befinner sig när tidningen är på plats i Visseltofta.

Oliver Dahllöf och Alexandra Becher stormtrivs i sitt hus i Visseltofta.
Oliver Dahllöf och Alexandra Becher stormtrivs i sitt hus i Visseltofta.Foto: Ted Weirum

– Vi letade efter ett ställe nära skogen, det var något som vi båda ville ha. Många frågade om vi inte skulle sakna havet, men det känns som om man bara kan njuta av det på sommaren. Skogen är något som man kan utnyttja i stort sett året runt.

Varken Oliver eller Alexandra har någon anknytning till Visseltofta, men när de hittade huset i byn kändes det som helt rätt plats att slå sig till ro på.

I samband med flytten sade Oliver upp sig från sitt jobb som it-konsult och i slutet av april i år flyttade de in i sitt nya hus.

I slutet av april i år flyttade Oliver Dahllöf och hans sambo från en 60 kvadratmeter stor lägenhet i Malmö till ett 180 kvadratmeter stort hus i Visseltofta.
I slutet av april i år flyttade Oliver Dahllöf och hans sambo från en 60 kvadratmeter stor lägenhet i Malmö till ett 180 kvadratmeter stort hus i Visseltofta.Foto: Kajsa Wall

Det låter som stora steg att ta, både att flytta från Malmö till Visseltofta och samtidigt säga upp sig från jobbet.

– Det var det, men samtidigt hade jag jobbat på det företaget i åtta år och kände att jag var klar där. Både jag och min sambo behövde något annat och detta var rätt beslut för oss.

Fastigheten som Oliver och Alexandra köpte skänktes till Cancerfonden när den förra ägaren dog. Paret köpte det som ett dödsbo där möbler, verktyg, maskiner och även en bil och ett tillhörande släp ingick. Men eftersom fastigheten var ett dödsbo berättar Oliver att mäklaren knappt hade svar på några av deras frågor.

Det är inte enbart möbler som det unga paret har sparat. Även flera av de förra ägarnas jaktbyten får sitta kvar på väggarna.
Det är inte enbart möbler som det unga paret har sparat. Även flera av de förra ägarnas jaktbyten får sitta kvar på väggarna.Foto: Kajsa Wall

– Vi köpte fastigheten utan att veta om varmvattnet fungerade i boningshuset. Vi visste inte om elen fungerade, och här finns bara elelement, och inte heller om de två öppna spisarna fungerade. Så här i efterhand tycker jag att det är helt sjukt att vi vågade köpa stället när vi visste så lite. Det visar att vi verkligen ville flytta från Malmö.

Fastigheten har tre olika hus. Det första boningshuset, som har två våningsplan och är drygt 180 kvadratmeter stort, är byggt 1929. De andra husen tillkom runt 1970 där ett är ytterligare ett boningshus som aldrig har använts och det andra är en fullt utrustad snickarbod.

Huset hade tidigare en grusgång och stora rabatter som ledde in till fin-ingången.
Huset hade tidigare en grusgång och stora rabatter som ledde in till fin-ingången.Foto: Kajsa Wall

Nu satsar Oliver för fullt på att renovera boningshuset. Så småningom vill paret även se till att det andra boningshuset får vatten och avlopp men det är ett projekt som inte startat riktigt än.

– Att jag har tagit på mig att göra mycket av renoveringen själv var det vänner som kommenterade och frågade: "Är du händig?" Och nej, det är jag inte, men jag lär mig under tiden som jag jobbar.

Paret har valt att spara många möbler från den förra ägaren och har börjat att göra mindre förändringar istället för att göra om för mycket.

– Vi pratade om att slänga allting men sen har vi hört av flera stycken som har gjort just det, blåst ut allt, att de har ångrat sig efteråt. Vi vill ändå behålla det här gamla och husets själ.

Ett flygfotografi över två av fastigheterna innan den tredje byggdes.
Ett flygfotografi över två av fastigheterna innan den tredje byggdes.Foto: Kajsa Wall

Även om Oliver och Alexandra har bott i Visseltofta i snart sju månader är de ur byns perspektiv fortfarande nyinflyttade.

– Alla tycker verkligen att det är superkul att vi har flyttat hit och att det flyttar in yngre folk till byn.

Nyligen har Oliver även bestämt sig för att engagera sig i Byalaget Wisseltofta Vänner.

– Allt blir så mycket mer nära inpå en när man bor i ett mindre samhälle än när vi bodde i Malmö och därför vill jag engagera mig i byalaget. Jag vill vara en del av förändringen i Visseltofta och byns framtid. Jag vill hjälpa till att utveckla byn åt det bättre och ta reda på hur vi kan göra detta.

Ett av husen på fastigheten är en snickarbod med massor av olika verktyg och maskiner.
Ett av husen på fastigheten är en snickarbod med massor av olika verktyg och maskiner.Foto: Kajsa Wall

Trots att Oliver stormtrivs i Visseltofta erkänner han att det har funnits stunder då han har längtat tillbaka till Malmö. Dock väger fördelarna med livet på landet tyngre än de få nackdelar som kommit fram.

– Varje dag tänker vi båda att det är en lyx att vi bor här. Att vi har naturen precis utanför dörren, den här tystnaden som vi aldrig haft innan och att vi får vara en del av gemenskapen.

Ett orosmoln inför flytten var att bekanta inte skulle lockas ut till Visseltofta, men enligt Oliver har flytten fått precis motsatt effekt.

– Vi har nästan besök av vänner eller familj här varje helg. På midsommar hade vi en stor fest och då var vi 18 personer som sov här.

Oliver och sambon Alexandra har skakat lite liv i rabatterna. I framtiden hoppas Oliver att han får grönare fingrar och kan odla mer i trädgården.
Oliver och sambon Alexandra har skakat lite liv i rabatterna. I framtiden hoppas Oliver att han får grönare fingrar och kan odla mer i trädgården.Foto: Kajsa Wall

Medan Oliver i lugn och ro söker olika jobb fortsätter renoveringen av boningshuset där han för tillfället kämpar med hallen. Han försöker få fram den gamla träpanelen men det har visat sig vara lättare sagt än gjort och tagit betydligt längre tid än han trodde.

– Vare sig vi bor här i fem år eller hela livet så kommer vi att lära oss så mycket.

– I början vaknade jag varje morgon och hade panik över allting som behöver göras. Efter ett tag insåg jag att jag måste ta det i etapper, annars händer det ingenting för att jag blir helt handlingsförlamad. Tar man det bara bit för bit så löser det sig alltid.

Det går att följa Oliver och Alexandras renoveringsäventyr på deras Instagram, @Visslagard.

Vill helst jobba med musik

Namn: Oliver Dahllöf.

Ålder: 29 år.

Bor: Visseltofta.

Stjärntecken: Vattuman.

Yrke: Är utbildad inom it, men sade upp sig från sitt arbete som it-konsult i samband med flytten till Visseltofta. Nu söker han jobb, men tar sin tid för att hitta rätt arbete.

Född: Ystad, där han även växte upp. Hela sitt vuxna liv har han bott i Malmö.

Intressen: Musik är det stora intresset, och även hans drömjobb, men med tiden vill han även få riktigt gröna fingrar och få ännu mer liv i husets trädgård.

Så dricker han sitt kaffe: Svart och gärna i en gammaldags kaffekopp.

Oliver Dahllöf och sambon Alexandra har fått ett varmt välkomnade från de andra Visseltoftaborna.
Oliver Dahllöf och sambon Alexandra har fått ett varmt välkomnade från de andra Visseltoftaborna.Foto: Kajsa Wall
Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.