KD vill flytta Sveriges ambassad till Jerusalem
Sverige ska "snarast erkänna Jerusalem som Israels huvudstad" och därefter ska processen påbörjas för att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.
Det skriver Kristdemokraternas partistyrelse i ett svar på motioner inför partiets riksting i november.
Läget har förändrats sedan president Donald Trump och USA i maj 2018 flyttade den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, enligt partistyrelsen.
"En katastrof"
Beskedet väckte starka reaktioner. Både israeler och palestinier ser Jerusalem som sin huvudstad. I samband med flytten bröt protester ut längs gränsen till Gaza och över 50 personer dödades och 1 200 skadades.
"Den amerikanska flytten väckte stor internationell uppmärksamhet och Sveriges regering kallade beslutet för en katastrof. Men det går nu att konstatera att den största konsekvensen beslutet fick var att fler länder valde att följa USA:s exempel", skriver Kristdemokraternas partistyrelse i sitt svar.
Sverigedemokraterna tycker sedan tidigare att Sverige bör följa USA:s exempel. Och för två år sedan gick Liberalernas riksdagsgrupp ut med att även de vill se en flytt av den svenska ambassaden, vilket kritiserades av dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S).
– Jag hoppas att ett regeringsskifte i valet nästa år leder till att vi får en regering som är beredd att driva detta. Jag har goda förhoppningar, för det finns en rörelse i frågan i riksdagen, säger KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson.
Sverige bör driva på för en gemensam linje inom EU, men enligt partistyrelsen kan en flytt av den svenska ambassaden ske "innan en gemensam EU-linje är på plats."
– Vi behöver inte invänta någon eventuell fredsprocess för att ta ett sådant här beslut, säger Lars Adaktusson.
Adaktusson i Israel
Han befinner sig just nu i Israel, dit han är inbjuden i egenskap av ordförande i svenska riksdagens parlamentarikergrupp. Han är där för att diskutera ett fördjupat samarbete mellan svenska och israeliska parlamentariker.
Relationen mellan Sverige och Israel kantrade rejält när regeringen hösten 2014 erkände Palestina som en självständig stat. Men förhållandet har fått en nystart efter åratal av diplomatisk kyla. Utrikesminister Ann Linde (S) bjöds in och träffade i oktober Israels nye utrikesminister Yair Lapid och president Isaac Herzog, samt den palestinska presidenten Mahmud Abbas.
– Jag tycker att det har varit en skam för den svenska regeringen att vi som enda EU-land har haft en utrikesminister som inte har varit välkommen att besöka Israel. Det är i alla avseenden ett misslyckande. Nu gäller det att ta nästa steg i processen, säger Lars Adaktusson.
Niklas Svahn/TT
Fakta: Jerusalem – en delad stad
Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.
När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.
I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.
Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.