Annons

Thielska Galleriet köper tillbaka museibyggnaden

Stiftelsen Thielska galleriet äger återigen den museibyggnad på Blockhusudden, längst ut på Djurgården, där de driver sin verksamhet.
Publicerad 1 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Thielska galleriet äger återigen byggnaden där de driver sin verksamhet. Återköpet kunde ske tack vare en anonym donation på 25 miljoner kronor. Arkivbild.
Thielska galleriet äger återigen byggnaden där de driver sin verksamhet. Återköpet kunde ske tack vare en anonym donation på 25 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Jugendpalatset med tillhörande annex har förvaltats av Statens fastighetsverk sedan 1982, då byggnaderna skänktes till staten – vilket enligt ett pressmeddelande från galleriet var i strid med stiftelsens stadgar.

Styrelseordförande Peter Egardt har drivit frågan om återköp sedan 2013.

Annons

"Det är väl heller ingen hemlighet att fastighetsverkets hyra varit betungande, vilket begränsat möjligheterna att satsa på verksamhetens innehåll", skriver han i ett pressmeddelande.

Affären möjliggjordes tack vare en donation på 25 miljoner kronor, från en privatperson som önskar vara anonym.

Thielska Galleriet uppfördes mellan 1904 och 1907, som en kombinerad bostad och galleri till konstsamlarparet Ernst Thiel och Signe Maria Thiel. Ernst Thiel förlorade senare större delen av sin förmögenhet, och 1924 förvärvade staten både villan och konstsamlingen genom ett penninglotteri. Ett par veckor senare öppnade Thielska Galleriet, som ett offentligt museum i form av en statlig stiftelse.

Konstsamlingen innehåller verk av bland andra Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors och Edvard Munch.

Sofia Sundström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons