GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökad smittospridning för tredje veckan i rad

För tredje veckan i rad ökar antalet fall av covid-19 i Skåne. Men ökningen sker i långsam takt.
Skåne • Publicerad 2 november 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Mikael Fritzon/TT

Sedan mitten av oktober har smittkurvan pekat uppåt och det är i åldrarna 0-9 år, 20-29 och 40-59 år som ökningen finns.

– Covid-19 finns kvar i samhället och därför måste vi alla fortsätta att vara försiktiga, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

– Det viktigaste du kan göra, utöver att vaccinera dig mot covid-19 om du inte redan gjort det, är att stanna hemma när du är sjuk och att tvätta händerna ofta. Detta för att hålla nere spridningen av covid-19, men också av andra infektioner som sprids under vinterhalvåret.

Antalet som testar sig för covid-19 ligger stabilt jämfört med förra veckan. Sedan den 1 november har Folkhälsomyndigheten dock nya rekommendationer som bland annat innebär att fullvaccinerade, som inte själva jobbar inom vård och omsorg, inte lägre behöver provta sig vid symtom på luftvägsinfektion.

Löper amok

Om ökningen sker i långsam takt i Skåne så löper den amok på andra sidan sundet. I förra veckan registrerades 11 369 nya fall av covid-19 i Danmark, vilket med god marginal är mer än dubbelt så mycket som veckan innan då 4 751 nya fall registrerades. Antalet patienter som behövde sjukvård fördubblades till 248 personer, rapporterar TT.

Under dagen möts den epidemikommission, bestående av elva personer tillsatt av hälsominister Magnus Heunicke (S), som rådger den danska regeringen. Kommissionen kan till exempel rekommendera nya smittskyddsrestriktioner eller andra åtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Vaccinationer

Antalet fullvaccinerade personer över 16 år i Skåne närmar sig 75 procent. Sedan den 31 oktober har de speciella vaccinationställen som tidigare varit igång avslutat sin verksamhet. För den som vill vaccinera sig nu är det vårdcentralerna, och i vissa fall på sjukhusen, detta sker.

Aktuella siffror

Nya konstaterade covid-19-fall: 80 (96)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 166 773 (166 330)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 27 (25)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 4 (2)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 956 354 motsvarar 79,9 %

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 892 806 motsvarar 74,5 %

Observera att det i antal vaccinerade nu även ingår 12-15 åringar.

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 803 (uppdaterad 31 oktober)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 2 november

SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.