Annons

Cykelbanor het fråga i New Yorks borgmästarval

Demokraten och tidigare polischefen Eric Adams ser ut att ha en enkel seger över republikanen Curtis Sliwa inom räckhåll, när New Yorkborna nu väljer borgmästare.
Valet är ett av många i USA under tisdagen.
Publicerad 2 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Den republikanske borgmästarkandidaten i New York, Curtis Sliwa, och hans demokratiske motståndare Eric Adams efter en tv-debatt nyligen.
Den republikanske borgmästarkandidaten i New York, Curtis Sliwa, och hans demokratiske motståndare Eric Adams efter en tv-debatt nyligen.Foto: Eduardo Munoz/AP/TT

En Eric Adamsseger skulle innebära fler cykelbanor, något minskad polisbudget och fortsatta vaccinkrav för stadsanställda i "det stora äpplet".

Om Sliwa, som grundat den brottsförebyggande organisationen Guardian Angels, vinner väntar däremot slopade vaccinkrav, 3 000 nya poliser och borttagna cykelbanor, skriver tidningen The New York Times.

Annons

Valrörelsen har varit hätsk och full av personangrepp. Sliwa har kallat Adams för "elitist" och "Bill de Blasio 2.0", med anspelning på stadens vänsterinriktade avgående borgmästare.

– Du är en "mini-me"-version av Donald Trump, kontrade Adams, som varit polis i 22 år, suttit i delstatssenaten och nu är vald ordförande för Brooklyns stadsdelsnämnd.

Rejält övertag

Att Sliwa skulle ta hem segern vore dock något av en sensation, med tanke på den senaste opinionsmätningen från Emerson College : Enligt den har han ett stöd på 25 procent, jämfört med 61 procent för Adams.

Om Eric Adams vinner blir han den andra svarta borgmästaren i stadens historia efter David Dinkins som styrde New York på 1990-talet.

Det är välkänt att New York-borna brukar rösta demokratiskt, men staden har också haft republikanska borgmästare. En av de mer kända är Rudy Giuliani, som styrde staden när 11 septemberdåden inträffade och senare blev en nära medarbetare till expresident Donald Trump.

Ersätta poliskåren?

New York är inte den enda plats där invånarna går till urnorna under tisdagen. I bland annat Boston och Miami hålls också borgmästarval och invånarna i Virginia och New Jersey väljer guvernör.

På valdagen hålls också en rad lokala och regionala val samt fyllnadsval till representanthuset i Washington DC. Och i Minneapolis, staden där George Floyd i fjol dödades i ett brutalt polisingripande, ska invånarna ta ställning till ett förslag om att ersätta poliskåren med en säkerhetsmyndighet.

Valen ses allmänt som värdemätare för de stora partierna inför nästa års kongressval och presidentvalet 2024.

Tina Magnergård Bjers/TT

Republikanen och affärsmannen Glenn Youngkin hoppas vinna guvernörsvalet i Virginia. Hans motståndare är veterandemokraten och tidigare guvernören Terry McAuliffe.
Republikanen och affärsmannen Glenn Youngkin hoppas vinna guvernörsvalet i Virginia. Hans motståndare är veterandemokraten och tidigare guvernören Terry McAuliffe.Foto: Steve Helber/AP/TT
Fakta: Valtisdag i USA

Fakta: Valtisdag i USA

Enligt traditionen är det den första tisdagen efter den första måndagen i november som är valdag i USA. Vartannat år hålls kongressval och vart fjärde år är det dessutom presidentval. I år – när inga sådana val hålls – ligger fokus guvernörsvalen i Virginia och New Jersey samt en rad fyllnadsval plus lokala och regionala val.

Beslutet om när valet ska äga rum fattades av kongressen 1845 och har att göra med att USA då var ett jordbrukssamhälle: November ansågs vara den tid på året då det var lättast för bönderna att komma i från – då höll de inte på med sådd eller skörd. Och eftersom många reste med häst och vagn till vallokalerna kunde val inte hållas på måndagar, för då kanske väljarna måste börja sin resa på söndagen som var en vilodag.

De 435 ledamöterna i kongressens representanthus väljs om vartannat år. De 100 senatorerna väljs på sex år, vartannat år löper mandattiden för omkring en tredjedel av dem ut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons