Annons

Obetalda skulder fördubblar risk för självmord

Personer som inte lyckas betala en skuld löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord som de som inte har några skulder.
Det visar en ny studie från Södertörns högskola, där kopplingen mellan självmord och obetalda skulder undersöks.
Publicerad 2 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Personer som är skuldsatta löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord som de som inte har några skulder. Arkivbild.
Personer som är skuldsatta löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord som de som inte har några skulder. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Trots att riksdagen 2008 antog en nollvision tar varje år fler än 1 000 människor sina liv i Sverige – och i en ny studie vid Södertörns högskola analyseras kopplingen mellan självmord och obetalda skulder.

I studien har forskarna följt de personer i åldrarna 18 till 64 som den 11 januari 2018 fanns registrerade i Kronofogdens utsöknings- och indrivningsdatabas för en obetald skuld år under åren 2015–2017.

Mer än dubbelt så hög risk

Annons

Forskarna har därefter följt upp personerna under en ettårsperiod och jämfört antalet självmord i gruppen med ett urval ur den svenska befolkningen i stort.

Resultatet från studien visar att personerna som undersöktes löpte hela två och en halv gånger högre risk att begå självmord – och detta oberoende av flera kända riskfaktorer för självmord som arbetslöshet, socialbidrag, kriminell belastning, depression och psykisk ohälsa, som uppmätts året före registreringen hos Kronofogden.

Totalt begick 112 av de 180 842 skuldsatta personerna i studien självmord.

"Tyst mördare"

Enligt Yerko Rojas, lektor i socialt arbete och ledare för forskarstudien, har vi i Sverige varit dåliga på att prata om ämnet – trots att främjandet av goda livschanser för mindre gynnade grupper utgör en viktig komponent för att förhindra självmord.

"Detta är inte bara sant för Sverige. I exempelvis Storbritannien talas det om skuldsvårigheter som en "tyst mördare," skriver Yerko Rojas i ett pressmeddelande.

Enligt Rojas kan en del av förklaringen vara den rådande stigmatiseringen av skuldsatta i Europa – där skuldproblem ses som ett misslyckande från individens – och inte samhällets – sida.

"Det är i dag få fenomen som är så starkt behäftade med stigma som att inte betala tillbaka sina skulder, och stigma vet vi sedan tidigare spelar en nyckelroll i döljandet av olika typer av beteenden – självmord inräknat," skriver han.

Anna Grönberg/TT

Fakta: Hit kan du vända dig om du behöver stöd

Fakta: Hit kan du vända dig om du behöver stöd

SOS Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. www.1177.se

Jourhavande kompis: Stödchatt för barn och unga upp till 25 år. Öppettider måndag-fredag klockan 18-21 samt lördag-söndag klockan 14-17 www.jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06. Chatten är öppen söndagar kl 21–24.

Bris, Barnens rätt i samhället: Tel: 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon om barn: 0771-505050, vardagar kl 9–12. Chatt, alla dagar, dygnet runt: www.bris.se

Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00. Telefonjour varje dag 19–22. www.spes.se

Pratamera.nu: För råd, stöd och behandling av specialister på psykisk ohälsa. Kostnadsfritt om du är under 20 år.

Suicide zero: Här finns fakta och information kring självmord. www.suicidezero.se/fakta-och-rad

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons