Gamla män på jakt efter världens dyraste svamp
Den vita vintertryffeln, den så kallade albatryffeln, är med sitt pris på 50 000 kronor per kilo och uppåt världens dyraste svamp.
Merparten växer i skogarna i den norditalienska regionen Piemonte. Hittills har det mestadels varit gamla män som med hjälp av sina hundar har sökt efter den dyra delikatessen. Men frågan är vad som händer när dessa gamla män avlider och det som har varit en kulturell tradition försvinner.
– För den yngre generationen handlar det bara om pengar, inte om passion, säger Michael Dweck till TT.
Tillsammans med Gregory Kershaw har han gjort dokumentärfilmen ”Tryffeljägarna från Piemonte”, som efter att ha blivit uttagen till förra årets (inställda) Cannesfestival blivit en kritikersuccé som sålts till hela världen. Nu är det svenskarnas tur att få se denna kontemplativa skildring.
"Ett unikt språk"
"Tryffeljägarna från Piemonte" är också en film om den varma relationen mellan dessa gamla män och deras älskade hundar.
– Alla tryffeljägare har ett unikt språk som de kommunicerar med hundarna på. Många lever ensamma med sina hundar och relationen har utvecklats under många år. Det är en djupare relation än jag någonsin annars sett mellan en människa och ett djur.
Att göra filmen tog tre år. De båda regissörerna ägnade flera månader åt att lära känna tryffeljägarna och deras familjer och etablera ett förtroende. Man talade då inte om projektet. När det sedan var dags att filma gick det lätt att fånga vardagssituationerna. Gregory Kershaw säger till TT:
Spelade in i timmar
– Det här är personer som inte konsumerar digitala medier. De har inte ”lärt sig” hur man antas göra. När kameran slogs på glömde de bort att den fanns där. De var helt naturliga, de var så vana vid att vi fanns där.
– Vi tillbringade mycket tid på att vänta på rätt ögonblick. Vi satte upp kameran, ibland kunde den spela in i tre timmar och så fick vi se om vi kunde använda oss av det som filmats.
Några scener har filmats genom att hundarna hade små kameror och små mikrofoner fastspända på sig.
– Första gången kom hunden tillbaka utan kamera. Då ändrade vi hur den skulle sitta fast, och det blev perfekt, berättar Michael Dweck.
För dessa gamla män är tryffeljakten en livsstil, de gör det inte för pengar. I filmen visas det tydligt hur det för den yngre generationen tvärtom är pengarna som är det viktiga. Dweck och Kershaw har efter inspelningen startat ett program för att bevara de skogar där tryffeln växer.
– Det området är mycket ömtåligt och nu är det helt skyddat.
Gunnar Rehlin/TT
Fakta: Filmens regissörer
Namn: Michael Dweck.
Yrke: Regissör.
Ålder: 64 år.
Tidigare film: "The last race".
Aktuell med: "Tryffeljägarna från Piemonte" som har svensk biopremiär den 5 november.
Namn: Gregory Kershaw.
Ålder: 47 år.
Yrke: Fotograf och regissör.
Tidigare filmer: "Beneath the canopy", "Boreal".
Aktuell: Med "Tryffeljägarna från Piemonte" som har svensk biopremiär den 5 november.