Annons

Omvärlden kräver vapenvila i Etiopien

Den våldsamma upptrappningen av konflikten i Etiopien fördöms av omvärlden.
Men regeringen viftar bort ropen på vapenvila och hävdar att man för ett "existentiellt krig".
Publicerad 4 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Förödelse i Tigrayregionens huvudstad Mekele. Arkivbild.
Förödelse i Tigrayregionens huvudstad Mekele. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det östafrikanska samarbetsorganet Igad, EU och USA – alla uppmanar de centralregeringen i huvudstaden Addis Abeba och de samlade styrkorna från den norra regionen Tigray att lägga ned vapnen.

Regeringen avfärdar omvärldens uttalanden som "utländsk propaganda", i ett inlägg på Facebook. I onsdags uppgav Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) att den hade intagit ännu en stad i Amhara, drygt 32 mil norr om Addis Abeba.

Annons

I inlägget hävdar centralregeringen att TPLF och de andra Tigraystyrkorna har blivit omringade.

"En råtta som letar sig långt bort från sin håla har närmare till döden", skriver regeringen.

Igad ska samlas för ett möte om kriget den 16 november.

Ambassadpersonal lämnar

USA:s ambassad i Etiopien har godkänt att all personal som inte är absolut nödvändig tillåts lämna landet tillsammans med sina familjer. Skälet är det försämrade säkerhetsläget, som USA tidigare i veckan sade sig vara "djupt bekymrat" över.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed utlyste nyligen undantagstillstånd efter att TPLF avancerat söderut mot huvudstaden.

Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har svarat med en rad svavelosande Facebookinlägg, där han lovar att krossa de tigreanska styrkorna. Ett av inläggen togs bort av sociala medier-jätten, då det ansågs utgöra hets.

Under torsdagen besöker USA:s särskilda sändebud Jeffrey Feltman Etiopien, men det är oklart huruvida Abiy Ahmed kommer att ta emot honom.

Premiärministern har hittills visat begränsat intresse för initiativ om samtal från bland annat FN, USA och grannlandet Kenya, något den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta kallar "stötande", enligt nyhetsbyrån AP.

FN:s generalsekreterare António Guterres fick visserligen en pratstund med Abiy Ahmed tidigare i veckan, då han erbjöd sig att hjälpa till med medling i syfte att få slut på striderna, men hittills har någon sådan dialog inte kommit till stånd.

Ett år av konflikt

Inbördeskriget i norra Etiopien har pågått sedan november 2020, då regeringsstyrkor inledde en offensiv mot Tigray och TPLF-styrkorna. I somras återtog TPLF kontrollen över regionhuvudstaden Mekele.

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som dödat tusentals människor, tvingat miljontals på flykt, och lett till en utbredd hungersnöd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons