Annons

Säljstart för laddbara C-Klass

Publicerad 6 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Nya Mercedes C-Klass, som lanserades i somras, kommer nu också i en laddbar version.
Nya Mercedes C-Klass, som lanserades i somras, kommer nu också i en laddbar version.Foto: Mercedes-Benz

Nu börjar försäljningen av Mercedes nya laddbara C-Klass. Bilen klarar upp till elva mil på el och snabbladdningsmöjligheter kan väljas till. Batteriet i nya Mercedes-Benz C 300e ligger på 25,4 kilowattimmar och laddas till 100 procent på två timmar vid en vanlig laddbox. Vid snabbladdning tar det 20 minuter att ladda 80 procent. Bilen är bakhjulsdriven med en bensinmotor på 204 hästkrafter och en elmotor på 129 hästkrafter. Systemeffekten anges till 313 hästkrafter. De svenska priserna börjar på 517 900 kronor. (TT)

Opel får böter efter fusk

Biltillverkaren Opel får nu böta motsvarande 650 miljoner svenska kronor efter det fusk med avgasutsläppen från familjebussen Zafira som avslöjades redan 2016. Det är dock först nu de juridiska turerna har avslutats och Opel går med på att betala 64,8 miljoner euro i böter. Detta efter att man medgett att en speciell programvara hade installerats i dieselversionen av Opel Zafira för att dölja att utsläppen var högre än vad man angivit till transportmyndigheten. Opel har försvarat det med att man ville skydda motorn vid höga varv. (TT)

Fusket med Opel Zafiras avgasutsläpp kostar nu företaget 64,8 miljoner euro i böter.
Fusket med Opel Zafiras avgasutsläpp kostar nu företaget 64,8 miljoner euro i böter.Foto: Stellantis

Pris för kamera som kollar föraren

Annons

Veoneer, som är en avknoppning från det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv, vann Ford Motor Companys pris för produkter i världsklass, i kategorin ”Skapare av produkter man måste ha”. Veoneer fick även erkännande som "en av Fords bäst presterande globala leverantörer". Det som motiverade priset var främst företagets banbrytande förarkamera (DMS) som vid automatiserad bilkörning har koll på förarens huvudställning och vart hen tittar, vilket är av stor betydelse om man vill kunna köra utan att ha händerna på ratten. Fords utmärkelser delas årligen ut i en rad kategorier. (TT)

Det prisbelönta säkerhetsföretaget Veoneer är en avknoppning från svenska Autoliv.
Det prisbelönta säkerhetsföretaget Veoneer är en avknoppning från svenska Autoliv.Foto: Veoneer

Visste du att …

… risken för den så kallade svarta halkan är störst när det klarnar upp efter regn eller dimma? Om temperaturen samtidigt ligger strax över noll bör man vara extra uppmärksam som förare, enligt Trafikverket. Den ökända svarta halkan är förrädisk eftersom den kan uppstå väldigt fort när fukt fryser till is på vägarna, men inte syns med blotta ögat. Kör man på en bro, längs ett skuggigt skogsparti eller vid öppet vatten bör man också vara särskilt försiktig vid temperaturer precis över noll. (TT)

Se upp för svart halka.
Se upp för svart halka.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons