GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gömda skatter i Brios arkiv

Ett helt gäng jobbar nu med att organisera Brios omfattande arkiv.
Heltidsanställda Rami Iskif och Saffana Krayem, fotar och digitaliserar. Vaktmästare bygger hyllor. Brioveteraner hjälper till och vid rodret står museichef Ann Häljesgård och projektledare Kerstin Ingelmark från Regionmuseet.
Och de har redan hittat oväntade skatter...
OSBY • Publicerad 13 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Hela gänget som jobbar med att få ordning på Brios arkiv. Saffani Krayem, Sven-Erik Nilsson, Ann Häljesgård, Kerstin Ingelmark, Lars Holm, Rami Iskif, Kenneth Karlsson och Mahmoud Elali.
Hela gänget som jobbar med att få ordning på Brios arkiv. Saffani Krayem, Sven-Erik Nilsson, Ann Häljesgård, Kerstin Ingelmark, Lars Holm, Rami Iskif, Kenneth Karlsson och Mahmoud Elali.Foto: Maja Ögren Andersson

För i en kartong invirad i papper låg dockor. Inte vilka dockor som helst. Snövit och de sju dvärgarna i originalutförande och en del svensktillverkade gjorda efter förlagan. Agentur på tillverkning hade av självaste Walt Disney getts till Ateljé Feng i Uppsala. Och det är dockor med många år på nacken.

Vilken skatt! Projektledaren för Brioarkivet  Kerstin Ingelmark, kommer med famnen full av Walt Disney-dockor.
Vilken skatt! Projektledaren för Brioarkivet Kerstin Ingelmark, kommer med famnen full av Walt Disney-dockor.Foto: Maja Ögren Andersson

– Gissningsvis tillverkade i slutet av 30-talet eller i början på 40, tror Kerstin Ingelmark där hon hänförd står med dvärgen Butter i original i handen.

Hur mycket samlingen kan vara värd vet hon inte, bara att fyndet är otippat och märkvärdigt, förmodligen också dyrbart.

En av Walt Disneys orginaldockor.Ett fynd som låg i en kartong i Briohusets källare.
En av Walt Disneys orginaldockor.Ett fynd som låg i en kartong i Briohusets källare.Foto: Maja Ögren Andersson

Stort. Spännande och lite mystiskt. För varför hamnade dockorna här? Och vem var Gunhild Fängström undrar arkivgänget.

Kerstin Ingelmark är nyfiken på dockornas historia. Någon som kanske vet mer?
Kerstin Ingelmark är nyfiken på dockornas historia. Någon som kanske vet mer?Foto: Maja Ögren Andersson

Kanonstart

Förutom den upphittade skatten (förmodligen kommer fler skatter att hittas under arbetets gång) så har arkiveringen fått en kanonstart.

Träleksaker från 1914 och flera år framåt står numera prydligt uppradade på hyllor och är inventerade, dokumenterade och digitaliserade. Barbiedockor, Alga-spel, Märklintåg och Segaspel med mera har fått sina särskilda utrymmen. Det börjar faktiskt bli någonting som liknar ordning och reda. Men ändå är det bara början. Projektet kan ta flera år.

Ann Häljesgård, museichef på Lekoseum tillsammans med projektledaren Kerstin Ingelmark inspekterar gladeligen hyllorna med träleksaker som nu står prydligt uppställda på hyllor och också är digitaliserade.
Ann Häljesgård, museichef på Lekoseum tillsammans med projektledaren Kerstin Ingelmark inspekterar gladeligen hyllorna med träleksaker som nu står prydligt uppställda på hyllor och också är digitaliserade.Foto: Maja Ögren Andersson

– Du skulle sett hur här såg ut när vi började. Kartonger överallt på golvet. En enda röra. Dessutom hade förvaringen på golvet lockat till sig silverfiskar som ju trivs i just kartonger. Anticimex har varit här och vi tror att vi har fått bukt med både silverfiskar och möss, säger Ann Häljesgård.

Sven-Erik Nilsson, Brio-veteran med 25 år i företaget hjälper nu till att få ordning i Brios omfattande arkiv. Här visar han utvecklingen av en kärras design, till exempel när det gäller naven.
Sven-Erik Nilsson, Brio-veteran med 25 år i företaget hjälper nu till att få ordning i Brios omfattande arkiv. Här visar han utvecklingen av en kärras design, till exempel när det gäller naven.Foto: Maja Ögren Andersson

Fyra exemplar av ett visst föremål i samma upplaga finns nu på hyllorna där träleksakerna står. Men även där återstår mycket arbete. Rami Iskif, med bakgrund som konstfotograf och Saffana Krayem, en hejare på både svenska och engelska är heltidssysselsatta med att fotografera föremålen, hitta alla uppgifter i gamla kataloger för att inventera, dokumentera och digitalisera. Ett riktigt detektivarbete som måste utföras med noggrannhet och tålamod.

Konstfotografen Rami Iskif fotar för att dokumentera det som organiseras och dokumenteras. Nogrannhet och tålamod är ett måste.
Konstfotografen Rami Iskif fotar för att dokumentera det som organiseras och dokumenteras. Nogrannhet och tålamod är ett måste.Foto: Maja Ögren Andersson

– De här två medarbetarna är handplockade. Jag är så glad att vi hittade dom, fortsätter Ann Häljesgård.

Virrvarr av rum

Saffana Krayem är just den här dagen koncentrerad på att hitta alla uppgifter som finns om flera års upplaga av Musse Pigg och Mimmi. Ett grannlaga arbete. Rami Iskif fotograferar en träklocka som också den ska dokumenteras ur alla perspektiv. Båda stortrivs med uppgifterna.

Det är ett virrvarr av rum i Brios lokaler. I ett av rummen hittar vi Brioveteranen Sven-Erik Nilsson med inte mindre än 25 år i företagets tjänst. Han visar en Briotillverkad kärra.

– Se här hur man utvecklade produkten. Vid en första anblick kan de se likadana ut, men tittar man på navet så ser man att de är långt ifrån likadana. Produkten utvecklades under flera år.

– På en av kärrorna var naven ihåliga, men det blev farligt för små fingrar. Därför gjorde man senare kärror med hela nav.

Unik källa

– Brioarkivet kan nu bli en unik källa som bevaras till eftervärlden, menar Ann Häljesgård.

– Inte bara för framtidens forskare och samlare, utan också så småningom även för allmänheten.

Och än idag nytillverkas det anrika företagets produkter, till exempel hunden Sampo som glatt viftar på svansen när man drar i de hållbara trådarna.

Nostalgin flödar verkligen i lokalerna. Många får en liten tår i ögonvrån när de ser de gamla leksakstrotjänarna som genom åren har glatt så många generationer barn och vuxna med för den delen.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.