Annons

Frankrike: Storbritannien lockar migranter

En fransk minister anklagar britterna för att locka migranter med slappa lagar på arbetsmarknaden.
Brittiske ledaren Boris Johnsons talesperson duckar för kritiken.
Publicerad 15 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Frankrike anser att Storbritanniens arbetsmarknadslagar är en anledning till att migranter illegalt försöker ta sig över Engelska kanalen. Utspelet från inrikesminister Gérald Darmanin på måndagen spär på den irriterade relationen mellan de två kanalländerna.

Darmanin sade också att brittisk handfallenhet i frågorna drabbar Frankrike. I en intervju säger ministern att Storbritannien inte har någon rätt att försöka läxa upp dem – och att den brittiska regeringen bör sluta använda Frankrike som ett slagträ.

Annons

– Om britterna förändrade sin arbetslagstiftning så skulle det inte vara några människor i Calais och Dunkerque, sade Darmanin och hänvisade till migranter som väntar i de två franska hamnstäderna på möjlighet att ta sig till den engelska kusten.

Hans tes var att den brittiska arbetsmarknaden använder sig av arbetskraft som inte är organiserad och som arbetar sporadiskt och oregelbundna arbetstider.

Storbritannien i sin tur sade på måndagen att britterna måste samarbeta och samtala med Frankrike för att stoppa migrantflödet över Engelska kanalen.

– Det står klart att vi måste samarbeta med våra franska motparter för att göra mer för att stoppa stoppa dem (som försöker ta sig över kanalen illegalt), sade premiärminister Boris Johnsons talesperson på en fråga om den franske inrikesministerns utspel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons