GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill använda veto för att värna gröna hjärtat

Vindmöllor, ”höga som Eiffeltornet” rimmar illa med Östra Göinge kommuns varumärke, Skånes gröna hjärta, enligt styret.
– Vi kommer att använda vår vetorätt, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
Östra Göinge • Publicerad 19 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).Foto: Peter Paulsson

Vindkraftverk i Östra Göinge har alltid väckt känslor och Östra Göinge kommun har tidigare sagt nej till exploatering, det vill man göra även denna gång. Huvudargumentet för att säga nej, som kommunen vill föra fram som något unikt, är den orörda naturen och tystnaden som man anser är väl värd att bevara.

– Då går det inte att det sticker upp gigantiska verk på flera ställen, det blir som 16 ”Eiffeltorn” och betydligt högre än Turning Torso, konstaterar Patric Åberg som berättar att kommunen vill pröva det kommunala vetot i frågan.

Att Wanås gods vill etablera vindkraftsparker på sin fastighet har kommunstyrelsens ordförande haft kännedom om ett tag.

– Jag har också varit ärlig och tydlig med att det inte är något som vi vill ha. Det är så pass omfattande att jag ser det som ett brutalt ingrepp som allvarligt skulle skada kommunens varumärke. Det vill säga Skånes gröna hjärta.

– Vi vill vara ärliga mot våra företagare och för att de inte ska behöva lägga ner för mycket arbete så vill vi ha till en tidig prövning hos länsstyrelsen.

Den kommunala vetorätten finns lagstadgad i miljöbalken och innebär att kommunen måste ge sitt godkännande för etablering av vindkraftverk. På senare tid har vetorätten ifrågasatts och regeringen vill se över möjligheten att ta bort vetot. Anledningen är att den förnyelsebara energiproduktionen måste ökas om man ska klara omställningen till förnybar energi.

– Det är ett bekymmer att vi inte har tillräckligt mycket elproduktion, men vi kan inte paja all natur, konstaterar Åberg och hänvisar till att det finns annan förnybar produktion i Östra Göinge.

– Dels har vi vattenkraften som går att optimera och dessutom pågår arbete med en stor solcellsanläggning.

Hur de olika partierna i Östra Göinge kommer att ställa sig till ett kommunalt veto är i dagsläget lite osäkert. I Treklövern som styr har inte alla tagit ställning ännu. Moderaterna, som har 14 av 31 mandat i kommunfullmäktige, har tagit ställning liksom Kristdemokraternas Magnus Nilsson (1 mandat).

– Vi delar uppfattning med Moderaterna i den här frågan. Jag är mycket tveksam till den här typen av vindkraftverk i vår kommun. Så när det blir aktuellt att ta ställning är vi beredda att säga nej.

Däremot har Centern som ingår i Treklövern och som har två mandat i kommunfullmäktige inte tagit ställning ännu.

– Vi har precis fått veta det här och grundprincipen för Centern är att vi är för vindkraft på rätt plats. Vi tycker inte att det går att bygga var som helst, säger Esbjörn Svensson som är en av C-fullmäktigeledamöterna.

Hur övriga partier ställer sig i frågan är i dagsläget inte klart.

Fotnot: Eiffeltornet är 324 meter högt, Turning Torso 190 meter. De vindkraftverk som planeras i Östra Göinge är 290 meter.

Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.