GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Wanås planerar för 16 nya vindkraftverk

Wanås gods planerar för två nya vindkraftsparker. Det handlar om verk som mäter 290 meter över marken. Fem i Bivaröd och elva i Tryggaröd.
Östra Göinge med Moderaterna i spetsen är inte förtjusta, de vill använda sin vetorätt.
Östra Göinge • Publicerad 19 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Wanås gods planerar för 16 nya vindkraftverk i två parker. Kraftverken ska vara 290 meter höga.
Wanås gods planerar för 16 nya vindkraftverk i två parker. Kraftverken ska vara 290 meter höga.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Wanås gods vill ge sig in i elproduktionsbranschen i stor skala. Godset påpekar att man har en lång tradition om att värna om den naturliga miljön och att det är förnyelsebar och grön el som gäller.

En konsultfirma har tagit fram ett samrådsunderlag, i vilket det framgår att Wanås Vindenergi har för avsikt att söka tillstånd att skapa två större vindkraftsparker.

Områdena där man vill sätta upp fem respektive elva vindkraftverk finns på godsets marker i södra och västra delen av kommunen (Bivaröd och Tryggaröd). Där vill man skapa plats för fem respektive elva vindkraftverk av större modell då det är de som i dag ger den bästa produktionen.

”Vindkraftverk med höga torn och lågt varvtal kommer att prioriteras när teknik ska väljas”, uppges det i handlingarna.

Det innebär en navhöjd på kraftverken på högst 205 meter och en rotordiameter på 170 meter. En total höjd på 290 meter med en generatorkraft på 100 megawatt (MW).

De verk som tidigare har varit på tal i Östra Göinge har haft en totalhöjd på 150 meter.

Vindkraftsparkerna kommer att ligga med goda avstånd till bostäder och naturvärdena i de två områdena bedöms som låga då Wanås gods bedrivit modern skogsdrift på områdena.

Godset påpekar också att områden tidigare pekats ut i kommunens egen vindbruksplan, som dock inte gäller längre. Kommunen pekade dock inte ut mer än ett av områdena som lämpligt då Tryggaröd gränsade till Hässleholms kommun.

Redan 2012 var godset intresserat av att skapa en vindkraftspark i Bivaröd, då handlade det om nio kraftverk. Med större verk har man nu begränsat sig till fem verk.

Under 2020 och 2021 har planerna blivit mer konkreta och bland annat har en dialog med boende inletts. Då började också förberedelserna för Tryggaröd.

Innan Wanås går vidare med planering och miljökonsekvensbeskrivningar görs ett tidigt samråd där Östra Göinge kommun ska få komma in med synpunkter.

Parallellt med planerna för vindkraftsparker fortskrider planerna på en solcellspark vid Haraberga med effekt på 30–35 megawatt.

Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.