GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

70 år sedan mordet i Tjörnarp

Bertil bästa • Publicerad 20 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Bertil Nilsson.
Bertil Nilsson.

God Helg! Reafenomenet Black Friday, som infaller den 26 november, började ta fart i Sverige år 2013. Sedan dess har även Black Week vuxit fram. Varför?

Söndagen den 28 november är det premiär för julmarknad i Verum. Bygdegården mitt i byn är arenan. Initiativet är från början privat. Folk väntas komma från hela bygden. Ingen Verumsbo säger sig minnas någon tidigare julmarknad på orten. En annan sak är den att förr i tiden fanns inte mindre än tre lanthandlare i Verum. Dessa hade givetvis julskyltning.

”Skånska Juldagarna” brakar loss på Bosjökloster vid Ringsjön den 26-28 november. I år satsar det anrika slottet speciellt på barnfamiljer och musikgäster. I kyrkan, som ligger alldeles invid slottsväggarna, blir det ett fylligt program. Julia Bonde håller numera mer och mer i trådarna på det välkända slottet mitt i Skåne.

”Skånejul” arrangeras på Hässleholmsgården den 18-21 november i Hushållningssällskapets regi. Närmare 10 000 besökare brukar komma. Arrangemanget utgör starten på julen i Hässleholm med omnejd.

Natten mellan den 27 och 28 november 1951, alltså för 70 år sedan, mördades kvarnägaren Allan Nilsson i sin bostad i Tjörnarp. Den skyldige var den unge, extra polismannen Tore Hedin. Fallet klarades dock inte upp förrän i augusti året därpå, när Hedin blev massmördare. Totalt dog 10 personer, efter Hedins framfart. Han tog livet av sig i Bosarpasjön nära Häglinge. Hedin dödade sina föräldrar på annat håll i Skåne och slog ihjäl sin exfästmö och flera pensionärer på ålderdomshemmet i Hurva. På båda ställena anlade han också eld – liksom han gjort i Allan Nilssons bostad nio månader tidigare. Uppmärksamheten kring polisen Tore Hedin blev enorm. Jag minns, då fem år ung, hur rädd jag var, hösten 1952, att mördaren skulle komma även till norra Skåne.

Ses vi på boksläppet i Farstorps församlingshem lördagen den 11 december? 37 krönikor, som tidigare funnits i Norra Skåne-bilagan På Landet har blivit till en 144 sidor tjock bok, som handlar om livet på landet i Göinge-bygden för cirka 50 år sedan. Lars Lindberg, Hässleholm, har för första gången gjort en speciell väggalmanacka med tolv motiv från Farstorps-bygden. Almanackan har premiär samma dag på samma plats.

Passande nog görs reklam i programmen för diesel, närproducerad el, pizza och kaffe. En lantman i Göinge klarar nästan halva sitt uppehälle på detta…

Kommer Bror Lund, 83, från Hästveda att få några blommor när han sjungit vid julbönen i Farstorps kyrka? Det blir nu 33:e året i följd som han bilar till Farstorp på julaftons eftermiddag. Hemma i Hästveda kyrka väntar sedan hans 66:e ”raka” framträdande. I Hästveda får han alltid blommor, medan det är mer osäkert i Farstorp. I år hoppas de många besökarna på blommor till Bror…

Vissa tycker, att det är lite problem med en del pensionärer, när det gäller frivilligt arbete, föreningsliv och dylikt. Unga – och även äldre-äldre – menar att de yngre pensionärerna numera vill ha allting serverat på ett fat.

Tv-serien ”Bonde söker fru” rullar på vecka för vecka. Passande nog görs reklam i programmen för diesel, närproducerad el, pizza och kaffe. En lantman i Göinge klarar nästan halva sitt uppehälle på detta…

Bygdens senaste professor heter Ola Engkvist, är 54 år och kommer från byn Ubbarp i Farstorps församling. Ola har utnämnts till professor i artificiell intelligens vid Chalmers i Göteborg. Han har alltid varit mycket duktig och framstående varför Farstorpsborna ser utnämningen som helt naturlig. Hemma på gården i Ubbarp finns den glada modern Elsie, som under många år arbetat frivilligt för flera föreningar och organisationer i bygden. Dubbla grattis! Elsie Engkvist är årets Farstorpsbo.

Pensionerade Norra Skåne-medarbetaren Tomas Gustavsson har utkommit med ännu en bok. ”Byline Gustavsson” heter verket som består av 42 olika texter i urval, skrivna mellan åren 1979 och 2021. Ämnena är oerhört skiftande. Visste ni till exempel att välkände tv-mannen Lasse Holmqvist inte direkt tyckte om Hässleholm? Detta låg långt tillbaka i tiden, då Lasse gick på gymnasiet i Göingemetropolen.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.