GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Tyvärr kom järnvägen aldrig förbi”

Meningen var att Wisseltoftagården skulle bli järnvägshotell. Men problemet var att järnvägen aldrig kom förbi Visseltofta. Stambanan tog en annan väg.
Visseltofta • Publicerad 21 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Det finns flera ingångar till den stora Wisseltoftagården.
Det finns flera ingångar till den stora Wisseltoftagården.Foto: Susanne Gäre

Dess historia är både spännande och intressant. Meningen var troligen att den nuvarande gården skulle bli ett järnvägshotell. Storbonden, John Sonesson, var tongivande och välbärgad, och byggde Wisseltoftagården 1856. Många uppgifter tyder på att den nuvarande gården skulle bli ett järnvägshotell.

– Sonesson hade ekonomi och ville visa status, säger lokalhistorikern Mattias Persson, som bland annat skrivit om gården i sina historiska böcker om Visseltofta. Det var förmodligen tänkt att bli ett järnvägshotell och de planerna sammanfaller ganska väl med planeringen av stambanan, säger Mattias Persson, men tyvärr kom aldrig järnvägen förbi Visseltofta.

John Sonesson var involverad i många affärer.

– Han tjänade pengar på allt man kunde tjäna pengar på, säger Mattias Persson. Han var dessutom delaktig i bildandet av kommunen Visseltofta och var kommunalstämmoordförande 1863-1866.

John Sonesson dog 1896 och släkten Landin ägde sedan gården under många år.

– Det är en våldsamt gammal gård, säger Mattias Persson. Säkert från tidig medeltid. Den omnämns redan på 1500-talet och först då får man vetskap om namnet, Söndra gård.

Var exakt den ursprungliga Söndragården låg är oklart. Men i dag kallas den relativt nybyggda gården som ligger bredvid Wisseltoftagården för Söndragården. Det är också den som har marken till gården. Men var den ursprungliga gården låg är oklart. Det var Sol-Britt Larssen som lät kalla gården för Kvarnbackagården och Johan Larssen som gav namnet Wisseltoftagården åt fastigheten.

10 bilder
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu. Bastun.
Wisseltoftagården är till salu. Bastun.
Wisseltoftagården är till salu. Mäklaren Ted Haglund.
Wisseltoftagården är till salu.
Wisseltoftagården är till salu.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.