GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med ett prima stekjärn slår du världen med häpnad

Krönika • Publicerad 22 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Carl-Johan Bauler är chefredaktör på Norra Skåne.
Carl-Johan Bauler är chefredaktör på Norra Skåne.

Jojomänsan, paketet lyser vackert i Belerondellen (ännu osaboterad vid denna tidnings pressläggning), granen är rest på Stortorget och det regnar för det mesta.

Med andra ord, allt är upplagt för skånsk julstämning när denna räliga årstids bästa tid närmar sig.

Som ni vet blev en evenemangsbiljett årets julklapp, en bra klappval av Handelns utredningsinstitut men ifrågasatt av vissa. Just årets julklapp brukar leda till debatt. Som 1996, för 25 år sedan, när internetpaketet utsågs till årets klapp. Detta i en tid när ytterst få hade tillgång till internet. Att ge bort presenten var nimt, det kostade nästan inget. För mottagaren blev det däremot andra bullar med modem, kostsam bindningstid och otroligt klen kapacitet.

Året före? CD-skivan som faktiskt fortfarande ges ut även om vissa förtappade själar inte tror det.

Trots allt, både 1995 och 1996 handlade det om rätt rimliga julklappar. 1997-års upplaga känns dock en smula tosig. Kanske var det för att sekelskiftet närmade sig, och att folk just därför betedde sig på ett sätt som möjligen borde föranleda medicinförskrivning. Klappen detta år var nämligen, håll i er nu, det elektroniska husdjuret, en Tamagotch. Ja vet, det har ni säkert förträngt men det är bara att ta till sig och rannsaka sig själv för att ha gett ungarna en Tamagotch att vårda.

Klappen 1990 kändes om möjligt ännu konstigare, då woken (wokpanna) blev klappen för dagen. Stora, klumpiga att ha i skåpen, eftersom hemmen på den tiden inte hade kök byggda för att utspisa hela kvarteret, trots att det mest mikras halvfabrikat. Woken är, enligt mig, dessutom rätt meningslös om man inte har tillgång till en präktig gaslåga.

Minns att Norra Skåne rapporterade om någon som lyckats få det att börja brinna med hjälp av en wok, rubriken blev ”Årets julklapp livsfarlig” eller något ditåt. Blev en rätt impopulär artikel bland traktens handlare som tänkt bulla upp med wokar till tomten.

En gjutjärnspanna sliter du aldrig ut, den kan gå i arv i släktled och är därför helt ointressant ur handelssynpunkt.

Själv frågar jag mig varför inte stekpanna i gjutjärn kan utses till årets julklapp. Något bättre, robustare och hållbarare att laga mat i finns knappast. Och det är naturligtvis där problemet ligger: En gjutjärnspanna sliter du aldrig ut, den kan gå i arv i släktled och är därför helt ointressant ur handelssynpunkt. Men oj vilken mat det blir.

Vidare: Har ni märkt att det inte längre snackas så mycket om kajorna i Hässleholm?

För ett antal år sedan var det fullt pådrag, upprördheten var stor, kajorna skulle skrämmas bort med alla möjliga medel.

Nu hörs sällan något kring dessa listiga fåglar som förefaller var minst lika många som förut. Här i Ebeneser kan man höra dem i skymningen, de håller till i ett träd på baksidan. Sedan följer deras högljudda pladder i trädtopparna mig när jag tar min cykel eller vandrar mot bilen. Hoppas hela tiden slippa på en kajskit i huvudet och har hittills klarat mig.

Mer om djur av det garanterat oönskade slaget. Förra året var det stort råttillhåll i rabatten längst fram på Lövgatan. Det kryllade av långsvansade, ogenerade gnagare där. Några doser gift gjorde susen, men fortfarande fångas råttor där. En dag när jag gick förbi stod en man och vittjade en stor metallåda som finns på platsen.

– Fångst?, frågade jag.

– Jajamänsan, varje gång, svarade han.

Så sant som det är sagt; en bra råtta är en död råtta.

Carl-Johan Bauler är chefredaktör på Norra Skåne.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.