GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD ökar pressen på Peter Lundgren efter dom

SD-ledningen ber EU-parlamentarikern Peter Lundgren tänka över sin position om hovrättsdomen för sexuellt ofredande mot en partikamrat står fast.
Fallet är väldigt problematiskt, anser partiledaren Jimmie Åkesson och får nu medhåll av partisekreteraren Richard Jomshof.
Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På måndagen kommenterade Jomshof domen mot Lundgren med att det var bra att rättsväsendet hade utrett det hela men att Jomshof uppfattade det som att Lundgren och den kvinnliga partikamraten hade rett ut det hela.

"Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad", sade Jomshof i en skriftlig kommentar och fick en del kritik som gick ut på att Sverigedemokraterna verkar ha en egen rättsskipning.

Domen innebär att Göta hovrätt dömer Lundgren för sexuellt ofredande för att ha tagit en partikollega på brösten i samband med en fest 2018. Han har tidigare friats i tingsrätten.

Åkesson tydligare

På tisdagen uttalade sig Jimmie Åkesson i Ekot om domen och beskrev då det hela som väldigt problematiskt. Han framhöll också att Peter Lundgren bör fundera över om han kan fortsätta verka som företrädare för partiet utan att riskera att det han gör hela tiden överskuggas av domen.

Åkesson uppger att partiet för en diskussion hur man ska förhålla sig till domen och vad den innebär för partiet, i väntan på att den vinner laga kraft.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra, sade Åkesson till Ekot.

Tänka över roll

Richard Jomshof hävdar nu att han egentligen sade samma sak, men kunde ha utvecklat det mer. Lundgren bör överväga sin position i partiet om domen vinner laga kraft.

– Det behöver han definitivt göra, säger Jomshof till TT.

Hans poäng var, understryker han, att domen inte har vunnit laga kraft ännu och Lundgren och hans advokat har övervägt att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Lundgren har fällts i en instans och friats i en annan och skulle det hamna i HD kan ju utfallet ändras igen.

– Dels det, men också att jag vet att de båda parterna har diskuterat det här med varandra och säger själva att de har gått vidare. Det är det jag menar med att det är utagerat för vår del.

– Men naturligtvis har Jimmie rätt, det är inte bra för partiet om vi får sådana här skriverier, och det är klart att vi måste agera om det här blir den slutliga domen, säger Jomshof.

Lars Larsson/TT

SD:s partisekreterare Richard Jomshof anser att partiets EU-parlamentariker Peter Lundgren bör tänka över sin roll om hovrättsdomen mot Lundgren för sexuellt ofredande vinner laga kraft.
SD:s partisekreterare Richard Jomshof anser att partiets EU-parlamentariker Peter Lundgren bör tänka över sin roll om hovrättsdomen mot Lundgren för sexuellt ofredande vinner laga kraft.Foto: Claudio Bresciani / TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.