GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Andningstub byttes ut – covidpatient avled

En patient med svår covid-19 avled sedan komplikationer uppstått vid byte av andningstub. Nu lämnar Region Västerbotten in en Ivo-anmälan för granskning enligt lex Maria.
Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Region Västerbotten anmäler ärendet till Ivo. Arkivbild.
Region Västerbotten anmäler ärendet till Ivo. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten vårdades i respirator på en intensivvårdsavdelning i Västerbotten under en kritisk period av pandemin. Eftersom det rådde högt tryck på länets intensivvårdsavdelningar flyttades patienten flera gånger, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Flera byten av andningstub skedde under det långa vårdförloppet, som beskrivs som "sviktande med varierande syresättning".

Vid ett byte uppstod komplikationer med mycket låg syresättning varvid patienten drabbades av hjärtstopp. Trots att hjärt-lungräddning genomfördes med "gott resultat" återfick patienten aldrig medvetandet.

Eftersom prognosen bedömdes vara dålig trappades behandlingen ner och patienten avled senare.

Förutom lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har även regionen utrett händelsen och tagit fram åtgärder för att minska risken för att något liknande ska kunna inträffa igen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.