GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Covid-19: Högst antal inlagda på ett halvår

Antalet covidfall fortsätter att öka i Skåne och allt fler vårdas på sjukhus. Under tisdagen noterades det högsta antalet inlagda på ett halvår.
Skåne • Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt aktuella siffror från Region Skåne vårdades 61 personer på sjukhus sedan de insjuknat i covid-19. Sju av dem krävde intensivvård.

Smittan skenar

Även antalet covidfall ökat i Skåne. Trenden har varit densamma de senaste sex veckorna. I snitt noterades 167 nya fall per dag.

– Förra veckan hade vi 1 079 personer som konstaterats smittade med vilket är 162 fler än föregående vecka. Trenden i Skåne är att antalet fall ökar sedan mitten av oktober och vi måste alla hjälpas åt för att bryta denna utveckling, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Den senaste tiden har smittan skenat i ett flertal europeiska länder. Trots att nya rekommendationen införde så sent som i måndags bedömer smittskyddsläkarna att covidfallen kommer att öka även i Skåne. Folkhälsomyndigheten räknar med en förväntad topp av smittan i mitten av december.

Vaccinpass påverkar

– Det är precis som tidigare viktigt att stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter vid symtom på luftvägsinfektion. Alla från 6 år och uppåt som har nya symtom på luftvägsinfektion ska nu provta sig oavsett om de är vaccinerade eller inte. Enda undantaget är om du haft covid-19 senaste halvåret behöver du i regel inte testa dig, säger Eva Melander.

Region Skåne noterar även att kravet på vaccinpass vid evenemang inomhus från den 1 december påverkar vilja av vaccinera sig.

– Våra vaccinationsmottagningar rapporterar om ett visst ökat intresse för dos 1 och 2 efter Folkhälsomyndighetens beslut om covidbevis. Däremot kan vi inte se någon mätbar effekt ännu, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam.

Covidläget i Skåne

Totalt covid-19-fall i Skåne: 169 518

Totalt vaccinerade med dos 1: 967 713

Totalt färdigvaccinerade: 900 883

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 54

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 7

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.