GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Danska fångar kan få sitta utomlands

Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Danmarks regering vill placera fångar i fängelser utomlands. Arkivbild.
Danmarks regering vill placera fångar i fängelser utomlands. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Danmarks regering vill hyra fängelseplatser i andra länder för att lätta trycket på danska fängelser, enligt regeringsdokument som tidningen Politiken har tagit del av.

Där motiveras detta med att antalet fängelsedömda ökar samtidigt som det är svårt för den danska kriminalvården att anställa tillräckligt många eftersom många slutar.

Regeringen anger inte något specifikt land att hyra platserna i, men det handlar om 300 platser till en beräknad kostnad av ungefär en miljard kronor, enligt handlingarna.

Förslaget får viss kritik bland regeringens samarbets- och stödpartier, men bland oppositionspartierna är det desto mer positiva tongångar. Justitieminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet) har inte kommenterat det ännu hemlighållna förslaget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.