GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så vill FHM att nya restriktionerna ska se ut

Från och med den 1 december införs vaccinationsbevis för offentliga sammankomster. Nu har Folkhälsomyndigheten lagt sitt förslag på hur restriktionerna ska se ut.
Covid-19 • Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Så här kan det återigen se ut på konserter – men från den första december bara om publiken kan visa upp vaccinationsbevis.
Så här kan det återigen se ut på konserter – men från den första december bara om publiken kan visa upp vaccinationsbevis.Foto: Pontus Lundahl/TT

De arrangörer som tänker genomföra arrangemang med fler än 100 deltagare och som inte vill kräva vaccinationsbevis kommer följande att gälla, enligt förslaget:

• Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

• Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter i sidled i varje riktning från andra sällskap.

• Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Är sällskap större än så ska de delas upp av arrangören.

Dessa krav ställs inte om arrangören kräver vaccinationsbevis. Arrangören måste då ha en ruting för att kontrollera dessa bevis.

– Syftet är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

– Det innebär minskad risk för en ökad smittspridning och minskad risk för en ökad belastning på vården. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.