GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

H&M rusade på sur börs

Stockholmsbörsen backade rejält på tisdagen. Det breda OMXS-indexet tappade 2,1 procent – trots att Indextunga klädjätten H&M steg kraftigt.
Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Börsen gick ned över två procent. Arkivbild.
Börsen gick ned över två procent. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Orosmomenten bland investerarna var flera.

Beskedet att Jerome Powell får förnyat förtroende som chef för USA:s centralbank gör att investerare nu bedömer det som sannolikt att en amerikansk räntehöjning sker redan nästa år. Även ett scenario där Europeiska centralbanken går samma väg – och höjer styrräntan med tio punkter till december 2022 – bedöms som helt sannolikt från att tidigare ha varit "50 procents chans".

Det är dock inte bara stigande räntor som oroar utan även den ökade coronasmittspridningen i Europa.

Sämst bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-listan gick nätkasinobolaget Evolution, som rasade 7,3 procent. Sänken var också investmentbolaget Kinnevik och medicinteknikbolaget Getinge, som föll 5,2 respektive 4,9 procent.

H&M rusade dock 5,8 procent efter uppgifter om att familjen Persson ökat sitt innehav genom ett köp på 472 miljoner kronor.

Bland de mindre bolagen märktes ett kraftigt kursfall för småspararfavoriten Aegirbio, verksam inom läkemedelsbranschen. Efter morgonens delårsrapport rasade aktien 28,3 procent, och de senaste tre månaderna har den fallit handlöst, nästan 90 procent.

I motsatt riktning gick båttillverkaren Nimbus som steg 6,5 procent efter sin rapport.

Bland de ledande europeiska börserna var det bara FTSE-index i London som stängde på plus, 0,2 procent. DAX-index i Frankfurt backade 1,1 procent och CAC-index i Paris gick ned 0,9 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.