GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svårt att få vaccintider i nordöstra Skåne

Trots uppmaningar till regionens vårdcentraler finns det få tider ute för den som vill boka vaccintid digitalt. Detta gäller såväl covid-vaccinering som för influensavaccinering.
Skåne • Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
”Just nu finns det inga lediga tider” var en fras som återkom för den som försökte boka tid för vaccinering under måndagen.
”Just nu finns det inga lediga tider” var en fras som återkom för den som försökte boka tid för vaccinering under måndagen.

Första lediga tid: I januari. Eller ingen alls.

Det beskedet möter flera patienter som går in via 1177.se för att boka vaccination på sin vårdcentral i nordöstra Skåne. Detta trots att de fått flera påminnelser från den centrala hälso- och sjukvårdsstyrningen i Region Skåne om att lägga ut fler lediga tider i sina tidböcker på nätet.

Äldre och riskgrupper ska kunna vaccinera sig mot influensa, och 65-plussare ska även kunna få sin tredje dos av covidvaccinet vid det tillfället. Målet är att detta ska vara klart till jul – men då krävs det att vårdcentralerna har bokningsbara tider.
Äldre och riskgrupper ska kunna vaccinera sig mot influensa, och 65-plussare ska även kunna få sin tredje dos av covidvaccinet vid det tillfället. Målet är att detta ska vara klart till jul – men då krävs det att vårdcentralerna har bokningsbara tider.Foto: Gorm Kallestad / TT

Målet är som bekant att personer 65 år och äldre ska kunna få sin tredje dos vaccin mot covid-19, samt även influensavaccin, före jul

”För att göra det, behöver tempot vara högt. Det har gått ut regional information till invånarna om att de kan boka tid på sin vårdcentral eller på sjukhusens vaccinationsmottagningar. Därför behöver alla vårdcentraler (och sjukhus) redan idag lägga ut sin totala vaccinationskapacitet med samtliga tider fram till jul i 1177 Vårdguidens e-tjänster” står det i ett av meddelandena som gick ut förra veckan. Där påpekas även att de gjort en kontroll, och att flera behöver se över sina bokningsbara tider och den informationstext som finns på 1177.

Trots detta möts alltså besökarna av inaktuell information, svårigheter att boka tider för vaccinering, eller rentav noll bokningsbara tider hos vårdcentralerna i nordöstra Skåne.

En del vårdcentraler uppger i sina informationstexter: ”Säsongsinfluensa 2021: Du kan boka tid för vaccination via våra e-tjänster eller genom att ringa.” Personer 65 år och äldre uppmanas även att ta sin tredje vaccindos mot covid-19 vid samma tillfälle.

Men via nätet går det inte ens att välja alternativet ”influensavaccinering” hos flera vårdcentraler. Hos de där det går, finns det sällan tider – eller dessa ligger långt bort i framtiden.

En del vårdcentraler informerar om att de har drop-in, på datum som redan har passerats. Exempelvis Kristianstadskliniken, som under måndag den 22 november talade om att de har drop in tider den 10-11 samt 13:e och 20:e november. I övrigt är deras första bokningsbara tid först den 17 januari.

Vårdcentralen Solbrinken i Hässleholm hade under måndagen beskedet ”just nu finns det inga lediga tider utlagda. Försök gärna igen senare” samt information om att de planerade för att ha extraöppet den 20 november.

Under måndagen gick även ett nytt besked ut till alla verksamhetschefer för vårdcentralerna:

”Vid genomgång 2021-11-21 av samtliga vårdcentralers tillgängliga vaccinationstider på Vårdguidens e-tjänster ser vi att det saknas bokningsbara tider för ett stort antal av verksamheterna. Det ska finnas bokningsbara tider för vaccination fram till och med vecka 52.”

Vårdcentralerna uppmanas också att se till det finns bokningsbara tider för grupperna 16 plus för en första dos, 65 plus för påfyllnadsdoser och/eller influensavaccination, samt att tydliggöra informationen på 1177 Vårdguiden.

– Det är klart att vårdcentralerna ska vara tillgängliga för vaccination, det är jätteviktigt. Då får vi hjälpa de som inte har tider utlagda, och fråga dem vad det beror på och hur vi kan hjälpa dem, säger Marie Ljung, kommunikationschef för primärvården i Region Skåne.

– Men vi vet också att de jobbar hårt på vårdcentralerna för att klara av att både vaccinera och ta hand om akuta sökorsaker och alla som av olika skäl inte sökt hjälp under pandemin. Vårdcentralerna jobbar efter olika förutsättningar, exempelvis lokalmässiga. Det kan vara så att de har haft extra-öppet med drop-in, även på helgerna, och då har de samlat ihop för att kunna vaccinera fler samtidigt, fortsätter hon.

– I och med att de jobbar på sådana sätt också kan det vara så att de inte lägger upp tider hela tiden. Men vi får påminna och bistå dem i att göra det, säger kommunikationschefen.

Som också påminner om att alla sjukhus i Skåne har öppnat vaccinationsmottagningar för alla som har fyllt 65 år eller är äldre.

Bokningsläget hos vårdcentraler i nordöstra Skåne

Måndagen den 22 november försökte tidningen boka tider för vaccinering på vårdcentraler via 1177.se. Så här såg det ut hos vårdcentralerna i nordöstra Skåne:

KRISTIANSTAD:

Kristianstadkliniken: Första lediga tid den 17 januari.

Tryggakliniken: Information om att de hade drop-in den 9, 11 och 16 november. Inga övriga tider utlagda.

Capio Kristianstad: Första lediga tid 9 december.

Näsby vårdcentral: Tider fanns från 9 december. Sen den 16, 20 och 28 december. För influensa fanns det tider 27 november och 4 december.

Östra läkargruppen: Första ledig tid den 9 december. Sedan fler datum, som den 14, 15, och 16 december.

Vilans vårdcentral: Tider den 10 december, sedan den 20 och 28 december.

Åhus vårdcentral: Första bokningsbara tid den 29 december. Nästa datum var den 4 januari.

Östermalms vårdcentral: Information om att de erbjuder drop-in för influnsavaccinering flera dagar (som redan passerats) samt den 23 och 25/11. Står på hemsidan att man även kan boka tider, första bokningsbara datum är den 16 december.

Vä vårdcentral: Har en ledig tid den 30 november. I övrigt är första lediga tider den 28 december, följt av den 30:e

Tollarps vårdcentral: Har lediga tider den 14 december samt 5 januari. Står på hemsidan att de erbjuder drop-in vaccinering mot influensan den 13 och 18 november.

Degeberga vårdcentral: Hade en tid den 30 november, sedan inga fler i december eller januari.

HÄSSLEHOLM:

Åparken, Tyringe: Har en tid den 23 november, sedan fler tider i december, på datumen 1, 10, 16 och 28.

Capio vårdcentral: En ledig den 6 december hos fysioterapeut, sedan två lediga tider en 14:e hos en undersköterska.

Vårdcentralen Vänhem: Har två lediga tider den 26 november, följt av fler lediga i december, på datumen 3, 7, 14,15, och 21.

Vårdcentralen Solbrinken: ”Just nu finns det inga lediga tider utlagda. Försök gärna igen senare. Vissa mottagningar lägger ut tider löpande.”

Vårdcentralen Vinslöv: Har faktiskt ett fält för att boka influensavaccinering, men inga tider utlagda för detta. Den som istället valde för covid-vaccinering kan få tider den 21 eller 28 december.

Vårdcentralen Sösdala: Har lediga tider utlagda den 21 och 28 december.

Läkarmottagningen i Bjärnum: Har en tid den 25 november. Följt av flera datum i december: 2, 6, 7, 15, 16, 21, 22 och 29.

Vårdcentralen Vittsjö: Har en tid den 25 november. Sedan fler tider på datumen 2, 8, 14, 15, 21 och 29 december. Går även att välja ”vaccination” istället för ”covidvaccination”, då finns en tid den 26 november för covidvaccinering.

ÖSTRA GÖINGE:

Capio vårdcentral Broby: Har tider den 15 och 16 december för den som väljer covidvaccination. Den som väljer influensavaccinering får veta att inga lediga tider finns utlagda.

Knislinge vårdcentral: Erbjöd drop-in influensavaccinering den 30 november. För den som bokade via nätet var det 27 december som blev aktuellt.

BROMÖLLA:

Helsa vårdcentral: Hade bokningsbara tider den 14-15 december samt 21, 22 och 28 december för covidvaccinering.

Tryggakliniken: Inaktuell information om att de hade drop-in för vaccinering mot influensa flera dagar tidigare. Tidsbokning den 2, 16 och 29 december, samt 5 och 13 januari för covidvaccinering.

OSBY:

Osby vårdcentral: Första lediga tid för covidvaccinering den 7 december. Sedan fler lediga tider den 15, 20 och 29 december, samt fyra dagar i januari.

Helsa vårdcentral: Covid-vaccination kan ges den 23 och 30 november, samt fler dagar i december. Står att man kan boka tid för influensavaccinering via deras e-tjänster, men det är inget alternativ som dyker upp, utan endast covid-vaccineringen.

Clifford Johansen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.