GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Väg i Lönsboda stängs – tills vidare

Södra Gränsgatan i Lönsboda stängs för genomfart förbi järnvägspassagen – tills vidare. Den 8 december träder trafiksäkerhetsåtgärden i kraft, meddelar Osby kommun.
Lönsboda • Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Södra Gränsgatan i Lönsboda stängs för genomfart den 8 december.
Södra Gränsgatan i Lönsboda stängs för genomfart den 8 december.Foto: Magnus Wahlström

– I dagsläget är det förbud mot tung trafik på Södra Gränsgatan, men det respekteras inte på ett bra sätt. Genomfartstrafik har varit ett problem och det problemet löses nu, säger Tomislav Kljucevic, trafik- och gatuingenjör på Osby kommun.

Korsningen Tranebodavägen/Södra Gränsgatan har varit föremål för diskussioner länge. Den kommande åtgärden medför att den öst-västliga trafiken på Södra Gränsgatan, och genom korsningen, förmodas bli i stort sett obefintlig.

– Korsningen har varit omtalad i många år, just på grund av bristfällig trafiksäkerhet. Det har varit många olyckor och tillbud, säger Tomislav Kljucevic.

Han beskriver vidare att flera av fordonen som varit inblandade i olyckorna har kommit på Södra Gränsgatan och sedan missat väjningsplikten mot Tranebodavägen. Sikten är ett annat problem i korsningen.

– Många fordon som använt Södra Gränsgatan som genomfartsled har kommit från riksväg 15 och genat av olika anledningar, exempelvis kan gps:en ha lett om dem, säger Kljucevic.

Initialt kommer vägen att stängas av med hjälp av anordningar med däckhögar, så kallade trafikbuffertar. Vid behov ska trafikbuffertarna kunna lyftas bort, exempelvis vid stopp på huvudleden riksväg 15, och Kljucevic beskriver att åtgärden ska kunna ske snabbt och smidigt.

– Tanken är att det ska kunna lyftas bort om något händer på huvudpassagen. Att leda om trafiken ska inte vara någon stor rockad, säger han.

Riksväg 15 genom Lönsboda är redan idag en hårt trafikerad väg. Åtgärden förväntas dock inte medföra mer än en försumbar ökning av trafikmängden.

– Det kommer att bli mer trafik på väg 15, men procentuellt sett blir skillnaden liten, säger han.

Vidare nämner han att det om cirka två år ska anläggas en cykelväg längs Tranebodavägen, ungefär mellan busstorget och Granada. Anlägger gör Trafikverket med medfinansiering av Osby kommun.

– I samband med det ser man över korsningen igen. Kanske går det att anlägga något för att förbättra sikten och eventuellt kan vägen öppnas igen, avslutar han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.