GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bankomat för mediciner ska ge sjuksköterskor mer vårdtid

I framtiden ska medicinförråden på CSK och andra skånska sjukhus försvinna. I stället kommer dessa att ersättas av läkemedelsautomater. Dessa kommer att ge högre säkerhet för narkotikaklassade läkemedel, samt avlasta tiden för sjuksköterskor.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Ibland har medicinhanteringen upplevts som rena snurren. Med läkemedelsautomater ska det bli lättare att få ut rätt medicin på sjukhusen – och risken för att knark stjäls minskas radikalt.
Ibland har medicinhanteringen upplevts som rena snurren. Med läkemedelsautomater ska det bli lättare att få ut rätt medicin på sjukhusen – och risken för att knark stjäls minskas radikalt.Foto: Gorm Kallestad

Läkemedelsautomater kan beskrivas som en elektroniskt styrd lagerplats för läkemedel. Eller som vissa kallar det för; en bankomat för mediciner.

I dagsläget får sjuksköterskor hämta ut mediciner ur vissa förråd som finns på sjukhusen. Förråden är låsta, enbart vissa har tillgång till dessa, och det ska föras noggranna anteckningar om vilka mediciner som tas, samt vilka personer och från vilka avdelningar som hämtar ut dessa.

Det finns även risker för förväxlingar – som att fel medicin tas ut, eller att ett läkemedel som ordinerats innehåller en viss substans som även finns i andra läkemedel (generica). Men alla känner inte till namnen på dessa generica, och om det ordinerade läkemedlet är slut, kan det hända att patienten får vänta på sin dos, medan det faktiskt finns likvärdiga läkemedel i sjukhuslagret.

En leverantör av sådana här automater har visat att risken för felplock minskar med 80 procent.

Det tar också mycket tid i anspråk för sjuksköterskorna att hantera läkemedel – tid som kan användas till andra uppgifter inom vården.

Framöver kommer läkemedel inte att behöva hanteras lika manuellt på sjukhusen. Då införs ”bankomater för mediciner”.
Framöver kommer läkemedel inte att behöva hanteras lika manuellt på sjukhusen. Då införs ”bankomater för mediciner”.Foto: Gorm Kallestad

Så till 2026 planerar Region Skåne att det ska ha införts läkemedelsautomater på de flesta stora sjukhus i stället.

Detta tros minska tiden för att hantera läkemedel radikalt. Men även öka säkerheten för exempelvis narkotikaklassade läkemedel, så att inga doser ”får fötter” eller att det tas ut för mycket.

De nya automaterna kommer att vara kopplade till det nya journalsystemet (SDV). Då lämnas bara det ordinerade medlet ut, samtidigt som det sker en avräkning i narkotikajournalen. Det kommer att leda till minskad tid för kontrollräkning vid inleveranser och uttag av dessa mediciner.

I exempelvis Region Uppsala har det beräknas att tiden minskar med en minut per uttag för narkotiska preparat, och att det där görs mellan 100 000 och 300 000 uttag årligen på en större vårdenhet. Bara detta motsvarar över 208 arbetsdagar, om man räknar med den större volymen.

Men det kan också leda till minskat antal utredningar för stöld/svinn av narkotika och minskade kostnader för läkemedelssvinn.

Ytterligare en konsekvens blir att de avdelningar som nu delar på läkemedelsförråd kommer att få en rättvisande kostnadsfördelning av medicinerna.

I Skåne finns nu en projektgrupp som jobbar med införandet av dessa automater. Eftersom det uppges vara en stor arbetsinsats för att få en sådan på plats, planeras det att införa 10-20 automater per år fram till 2026 innan allt är klart.

Tiden minskar med en minut per uttag för narkotiska preparat, och det görs mellan 100 000 och 300 000 uttag årligen på en större vårdenhet. Bara detta motsvarar över 208 arbetsdagar.

Clifford Johansen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.