GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bättre förlossningsvård krävs – mer pengar och en barnmorska per förlossning

Mer pengar till förlossningsvården, kräver Socialdemokraterna. En barnmorska per förlossning, kräver Miljöpartiet.
Partierna i opposition vill nu att Region Skåne jobbar aktivt för att undvika ett barnmorskeuppror, likt det i Stockholm.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En nyfödd bebis med sin mamma.
En nyfödd bebis med sin mamma.Foto: Christine Olsson/TT

Runt om i landet står förlossningsvården i fokus. Inte minst efter barnmorskeupproret i Stockholm, där flera ur denna yrkesgrupp har sagt upp sig från sjukhus.

Nu vill två partier i Region Skåne att det stäms i bäcken och att fler resurser tillförs – innan Skåne får en liknande kris.

– Det är bättre att vi gör något nu, än väntar på att det blir värre och att vi måste sätta in åtgärder fortare, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S).

Hon och hennes parti har nyligen lämnat in ett skriftligt förslag (initaitivärende) om att 25 miljoner kronor extra tillförs förlossningsvården i Skåne. Samt att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att tillsammans med anställda och fack kartlägga situationen och se vilka behov som finns.

– Vi måste lyssna in vad personalen säger om situationen och vilka åtgärder som behövs, och visa medarbetarna att vi är beredda att prioritera förlossningsvården, säger Hogerud.

Hon säger att även om det inte är lika illa i Skåne som i Stockholm, finns det vissa enheter här som har det tuffare än andra.

– Det är en pressad situation på flera förlossningsavdelningar. Personalen är stressad och pressad i sitt arbete, de upplever att de springer fram och tillbaka mellan födande kvinnor och på sikt blir det en ohållbar arbetsmiljö. Vi måste dels ha en rimlig miljö för de anställda, dels för kvinnor som ska fortsätta att ha en trygg upplevelse och förlossning, säger hon.

I samma veva har Miljöpartiet lagt in en ny motion till regionfullmäktige, där partiet vill att en barnmorska ska hantera en aktiv förlossning åt gången.

– Det är ett krav som barnmorskorna själva drivit länge och som nu måste bli verklighet, säger gruppledaren Mätta Ivarsson och fortsätter:

– Kriserna avlöser varandra i förlossningsvården. Personalen går på knäna och slår knut på sig själva. Det drabbar i sin tur alla som föder, med ökad stress och sämre stöd. Så kan det inte fortsätta.

För att nå målet vill MP att regionen tar fram en handlingsplan och en tidplan för hur målet ska nås.

– Vi vet att många barnmorskor lämnar förlossningsvården eller väljer att gå ner i tid för att klara arbetsbelastningen. Den utvecklingen måste vändas. Enda sättet att få fler barnmorskor att vilja jobba inom förlossningsvården är att arbetsvillkoren och arbetsmiljön blir bättre, säger Mätta Ivarsson.

Anna-Lena Hogerud är inne på samma spår, även om partiet inte tagit ställning till om de ska stödja MP:s detaljerade krav.

– Men det kan vara ett sätt som ger en bättre arbetsmiljö för anställda och bättre miljö för kvinnorna som ska föda. Det innebär i så fall att man måste rekrytera fler barnmorskor.

Kan man göra det, när det är brist på barnmorskor i hela landet?

– Vi måste se till att ha en bra arbetsmiljö, så att de vi har vill jobba i förlossningsverksamheten också. Många jobbar på andra ställen i dag. Det handlar om att rekrytera och utbilda fler.

– Men också om att kunna behålla de duktiga medarbetare vi har, så de inte söker jobb någon annanstans. Det är bättre vi gör detta nu, innan vi får en mer ansträngd situation.

Det är en pressad situation på flera förlossningsavdelningar. Personalen är stressad och pressad i sitt arbete, de upplever att de springer fram och tillbaka mellan födande kvinnor och på sikt blir det en ohållbar arbetsmiljö.

Clifford Johansen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.