GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Covid ökar mest i Skåne – ”vaccinera er och jobba hemma”

Smittspridningen av covid-19 är nu högre i Skåne än i övriga storstadslän, vilket ger en hög belastning på vården igen.
– Nu är det allvar! Stanna hemma om ni är sjuka, håll avstånd och gör vad du kan för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Smittskyddsläkaren Eva Melander uppmanar alla att vaccinera sig, även med påfyllnadsdoser, hålla avstånd, testa sig vid misstänkt sjukdom, och jobba hemma om de kan.
Smittskyddsläkaren Eva Melander uppmanar alla att vaccinera sig, även med påfyllnadsdoser, hålla avstånd, testa sig vid misstänkt sjukdom, och jobba hemma om de kan.Foto: Johan Nilsson/TT

Från att ha legat på låga nivåer har smittspridningen med covid-19 åter tagit fart. Det talas om en femte våg, och sjukvården blir än mer ansträngd. Antalet inlagda på sjukhus har på kort tid ökat till 54 på vårdavdelning och 7 på intensivvårdsavdelningar.

– Våra medarbetare sliter för att ge en god och säker vård. Vaccinet är den enskilt effektivaste åtgärden för att hindra smittspridning och svår sjukdom. Det är de ovaccinerade som blir svårt sjuka och behöver vård, vård som andra i vissa fall skulle behövt bättre, sa regiondirektör Alf Jönsson under onsdagens presskonferens om covidläget.

”Vi i Skåne ser vi för sjätte veckan i rad att antalet smittade ökar och att mängden som vårdas i sjukvården blir allt fler” sa regiondirektör Alf Jönsson
”Vi i Skåne ser vi för sjätte veckan i rad att antalet smittade ökar och att mängden som vårdas i sjukvården blir allt fler” sa regiondirektör Alf JönssonFoto: Johan Nilsson/TT

Han uppmanade alla som är 65 år eller äldre att ny fylla på med en tredje vaccindos innan jul.

– Och med innan jul menar jag nu, inte på lillejulafton!

Smittskyddsläkare Eva Melander berättade att situationen är oroande, och att ökningen ligger i åldersgruppen 0-59 år.

– Nu ligger Skåne på en högre smittspridning än riket, och vi ligger högre än Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Vi är bland de regioner där läget ser sämre ut vad gäller smittspridningen.

Även om Skåne och andra regioner nu avvaktar om regeringen och FHM tänker vidta nya åtgärder, säger hon att det finns saker som går att genomföra på egen hand:

– Vi ska hålla avstånd, undvika trängsel. Den som kan jobba hemma kan med fördel göra det, då minskar vi trycket i samhället. Det är saker vi kan göra idag, vi behöver inte höra det från regeringen.

Hon uppmanade också alla att tänka till inför julhandeln, planera sina inköp så de inte görs med trängsel.

Läkemedelschefen och vaccinsamordnaren Maria Landgren poängterade att vaccintäckningen behöver öka i flera åldersgrupper, bland annat bland 40-49-åringarna.

– Vi har mobila team ute i Skåne, vårdcentralerna vaccinerar för fullt, och vi har öppnat vaccinationsmottagningar på sjukhus för 65-åringar och äldre.

"Visst, vi ser att vaccinerade kan bli drabbas, men oftast blir de mindre sjuka”, säger Eva Melander.
"Visst, vi ser att vaccinerade kan bli drabbas, men oftast blir de mindre sjuka”, säger Eva Melander.Foto: Johan Nilsson/TT

Under onsdagen gick FHM ut med att alla över 18 år ska erbjudas en tredje vaccindos. Region Skåne kommer att upphandla vaccinatörer, som hjälper till att genomföra denna vaccination. Så fort 65-plussarna är vaccinerade, släpps nästa åldersgrupp på. Precis som i våras.

– När vi kan vara färdiga med alla 18+, det är omöjligt att säga. Men det ska ske så fort som möjligt, säger hon.

Om smittspridningen ändå ökar trots att många är vaccinerade, varför ska vi då vaccinera oss?

– Därför att det är den viktigaste åtgärden för att förebygga svår sjukdom. Det förebygger smittspridningen, det är bra för en själv och det viktigaste man kan göra för att förhindra att man blir allvarligt sjuk, säger Eva Melander.

– Visst, vi ser att vaccinerade kan bli drabbas, men oftast blir de mindre sjuka, man blir mindre smittsam och därför är det viktigt att vaccinera sig, för samhällets och sin egen skull.

När vi kan vara färdiga med alla 18+, det är omöjligt att säga. Men det ska ske så fort som möjligt.

Clifford Johansen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.