Ekonomi

Driftstopp för Boliden

Boliden har drabbats av driftstopp. Arkivbild.
Foto: Johanna Norin/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Gruvjätten Boliden meddelar att man drabbats av ett produktionsstopp i Taragruvan på Irland till följd av förhöjda vatteninflöden till gruvan. Vattenflödet ska hänga samman med en tidigare pilotborrning av ett ventilationsschakt.

"Det är i nuläget oklart hur länge gruvan kommer att stå stilla", skriver Boliden i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Mindre bråk med gemensam ekonomi

Par som slår ihop ekonomin helt och håller har lägre sannolikhet för ekonomiska konflikter, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ekonomi
Ekonomi Par med gemensam ekonomi bråkar mindre, enligt en ny studie från Stockholms universitet.
– Det är nästan dubbelt så stor sannolikhet att man bråkar om pengar om man har delad ekonomi, säger Linda Kridahl, en av författarna.

Att behöva motivera sina utgifter i en gemensam ekonomi, eller att den gemensamma ekonomin dräneras av den ena partens dyrare hobby, verkar inte vara en större anledning till bråk än de som uppstår när par ska bestämma hur ekonomin ska delas.

Det visar en ny studie om uppdelad ekonomi och konflikter i parrelationer.

– Att ha delad ekonomi kan betyda att man har sämre kommunikation i relationen eller att en partner har mer behov av ekonomisk självständighet, säger Linda Kridahl, forskare och medförfattare till studien, om möjliga förklaringar till resultatet.

Gemensam ekonomi – bättre kommunikation?

Studien är ny, men bygger på tidigare data inhämtad inom projektet Generations and Gender survey. Drygt 5 000 personer har svarat på en enkät om hur de organiserar sin ekonomi, om de får ihop ekonomin varje månad och om de bråkar om ekonomin eller inte.

När Linda Kridahl och hennes medförfattare Ann-Zofie Duvander började undersöka sambandet i Sverige mellan hur par organiserar sin ekonomi och bråk om pengar var hypotesen att det uppstod fler bråk med gemensam ekonomi.

Så var det alltså inte.

– Gemensam ekonomi kan i stället vara ett tecken på stabilitet, kommunikation och så kallad team-känsla, säger Linda Kridahl.

Sambandet gäller för par i alla åldersgrupper utom de under 30 år – de hade i stället färre konflikter med delad ekonomi.

En förklaring kan vara att yngre par inte har lika många gemensamma utgifter, och inte heller etablerat sin relation lika starkt, enligt Kridahl.

Studien kan inte klargöra orsak och verkan, det kan också vara så att de som från början bråkar mindre om ekonomi väljer att ha den gemensam.

Pengaproblem skapar bråk

Det finns också en tydlig koppling mellan att ha ont om pengar och ha ekonomiska konflikter i relationen. De som hade svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden bråkade fem gånger så ofta som de par som inte hade det.

Att ha en gemensam ekonomi underlättar, i gruppen av personer som hade svårt att få ekonomin att gå ihop minskade sannolikheten för bråk om de hade gemensam ekonomi.

Studien har gjorts utifrån en öppen databas som heter Generations and Gender survey, och data inhämtades 2012/2013. Enkätsvaren som använts i studien kommer från 4 939 personer i åldrarna 20-80 år som är gifta eller sammanboende i Sverige.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Nya rekord för Black Friday

Mer och mer rea i november. Både under veckan och under månaden, visar statistik. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi E-handelsförsäljningen under Black Friday är tillbaka på rekordnivåer. Det visar en första sammanställning från bolagen Prisjakt och Svea Ekonomi.

Siffrorna visar också att försäljningen ökat under hela veckan och till och med under hela november, Black Month.

Enligt Svea Ekonomi ökade e-handelsförsäljningen under Black Friday med 4,1 procent jämfört med förra året. Under veckan var ökningen 8,1 procent och under månaden 13,2 procent.

Fredagen var den hittills billigaste dagen på året och för de varor som rabatterades sjönk priserna med i genomsnitt 21 procent, enligt Prisjakts sammanställning.

"Årets reaperiod har på förhand inneburit stora utmaningar för landets e-handlare. Materialbrist, produktionsstörningar och leveransproblem har ställt till det för många branscher. Därför är det imponerande att se hur siffrorna för Black Week visar på nya rekordnivåer", säger Markus Bergström, operativ chef på Svea Ekonomi i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Fraktpriser dämpas efter julruschen

Kostnad per sträcka, dollar per container (40 fot).
Foto: Anders Humlebo
Ekonomi
Ekonomi Fraktpriserna har börjat sjunka från höstens historiska rekordnivåer. Anledningen är att den värsta julruschen på världshaven är över.
– Lättar det lite nu skulle man kanske få möjlighet att få resurserna på rätt ställe, säger Johan Woxenius, professor i transportekonomi.

Fönstret för att få varor tillverkade i Asien på plats till julhandeln i Europa och USA är i princip stängt. Fraktpriserna är fortfarande betydligt högre än samma period förra året, men de har börjat gå ned.

De något lägre priserna är en säsongsrörelse, enligt Johan Woxenius, professor i transportekonomi vid Göteborgs universitet.

– Högsäsongen är tidig höst eftersom vi konsumerar fler varor kring halloween, Black Friday och jul, säger han.

Ett kort andrum

Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn, bekräftar att det mesta av godset som ska till julhandeln nu är på plats i lager och butiker – eller på väg.

– Det gör att man får en viss lättnad i de globala kedjorna, säger han.

Han beskriver det som ett kort andrum inför nästa transportpuckel, inför det kinesiska nyåret – som infaller i samband med fullmånen den 1 februari 2022, när Tigerns år inleds. Och mycket kan fortfarande gå snett i det hårt pressade globala transportsystemet, enligt Minnhagen.

Han pekar särskilt ut nya pandeminedstängningar och elförsörjningsproblem i Kina som riskfaktorer. Men hela logistikkedjan präglas av problem som chaufförs- och allmän personalbrist, containerbrist, lagerbrist och försenade fartyg.

– Nu försöker man beta av all den eftersläpande lasten, som står på massa ställen – man försöker få ordning på det. Men sedan är det januari och så har du det kinesiska nyåret och i Europa har du en ökad smittspridning och mer restriktioner, säger Minnhagen.

– Det finns ingen som tror att priserna på frakt ska gå ned till nivåerna vi hade innan covid-19 på ganska lång tid framöver. Efterfrågan är hög och det är fortfarande begränsningar i kapacitet, personal och hög belastning i systemet, tillägger han.

Den logistiska mardrömmen

I början av pandemin, när Kina stängde ner i samband med det kinesiska nyåret, sändes chockvågor i hela den globala handeln. Fartyg hamnade i långa köer på redden utanför hamnar i väntan på att lossa eller lasta gods.

Denna obalans spred sig och förstärktes i takt med att efterfrågan i den globala återhämtningen tagit fart.

Fraktpriserna steg kraftigt under högsäsongen hösten 2020, men sjönk inte efter det, utan lade sig på en ny hög platå. Och våren 2021 – efter larmen om global containerbrist – stack priserna iväg spikrakt uppåt i en prisrörelse som i princip har fortsatt uppåt ända tills de gångna veckorna marginella nedgång.

Bättre framåt vårkanten

Ovanligt stor efterfrågan på konsumtionsvaror, särskilt i USA, i kombination med stora hamnnedstängningar är huvudorsaken till utvecklingen, enligt Woxenius.

– Det är klart, lättar det lite nu skulle man kanske få möjlighet att få resurserna på rätt ställe. Det finns många containrar som befinner sig på fel ställe och de binder upp lastbilar och lagerutrymme, säger Woxenius.

– Är det som ett vanligt år att vi konsumerar mycket fram till jul och att det sedan lättar trycket på transportsystemen kan vi få ett bättre fungerande system framåt vårkanten när man lyckats sortera ut en del, tillägger han.

Minnhagen på Göteborgs hamn räknar med att flaskhalsarna kan hålla i sig så länge Kinas pandemistrategi bygger på nedstängningar och smittspridningen i Europa tvingar fram nya restriktioner.

– Den stora frågan är hur utvecklingen blir efter det kinesiska nyåret, säger han.

– Efter det har du ingen jul och inget kinesiskt nyår som stör. Då har man möjlighet att jobba i kapp lite enklare. Dessutom blir det vår och lite varmare, vilket förhoppningsvis gör att smittspridningen inte ökar lika kraftfullt.

Tea Oscarsson/TT

Joakim Goksör/TT

Båten har gått för att hinna med beställningar till julhandeln. Men kan den tillfälliga respiten leda till lösta knutar i den globala handeln? Arkivbild.
Båten har gått för att hinna med beställningar till julhandeln. Men kan den tillfälliga respiten leda till lösta knutar i den globala handeln? Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi

WTO-möte skjuts upp på obestämd tid

Ministrar från WTO-länderna skulle ha setts i Genève nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Världshandelsorganisationen WTO uppger sent på fredagen att nästa möte skjuts upp på grund av de resebegränsningar som nu införs med anledning av den nya varianten av coronaviruset kallad omikron.

Ministrar från WTO-medlemmarna skulle ha samlats i Genève nästa vecka för första gången på fyra år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Klimataktivister slog till mot Amazon

Aktivister från Extinction Rebellion blockerade infarten till Amazons lagerlokal i Coventry i Storbritannien.
Foto: Joe Giddens/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion blockerade infarter till flera av näthandelsjätten Amazons lagerlokaler i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna under fredagens stora handelsdag Black friday.

Blockaderna genomfördes för att sätta press på företaget att upphöra med affärsmetoder som är skadliga för klimatet, samt förbättra de anställdas arbetsförhållanden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Ekonomi

Virusvariant gav kraftiga börsfall i New York

USA-börserna föll. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Börserna i New York stängde helgdagstidigt på fredagen men resultatet var inget att fira. Indexen backade kraftigt i linje med utvecklingen i Europa och Asien efter nyheten om den nya virusvarianten som upptäckts i Sydafrika.
PREMIUM

Reserelaterade aktier föll brett, flygbolag som United och American Airlines tappade 9,6 respektive 8,8 procent medan en hotelljätte som Hilton föll 6,3 procent.

Banksektorn tog stryk när marknadsräntorna backade markant, sämst av storbankerna gick Wells Fargo som tappade 5,4 procent. Det sjunkande oljepriset slog mot oljebolagen, Exxon gick ned 3,5 procent och Chevron sjönk 2,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Årets sämsta handelsdag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade veckans sista handelsdag. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen fick uppleva en mycket svart fredag och OMXS-index gick ned 3,4 procent, årets sämsta handelsdag. För hela veckan gick det breda indexet ned 5,0 procent.
PREMIUM

Oro för den nya covid-varianten, som bland annat upptäckts i Sydafrika och medfört en rad reserestriktioner, sänkte börshumöret rejält. Fallande marknadsräntor gjorde att banksektorn backade ordentligt, Handelsbanken tappade 5,7 procent och SEB gick ned 6,7 procent.

Aktier som gynnats av lättade restriktioner föll, en av dem var klädjätten H&M som hade en nedgång på 5,3 procent. Livekasinooperatören Evolution, som rasade under gårdagen, var återigen Stockholmsbörsens klart mest omsatta aktie. Den var ett tag upp runt två procent men föll sedan kraftigt och slutade på minus 6,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Många på Northvolts fabriksbygge avvisas

Stora brister och även misstänkta brott har upptäckts vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi När polisen och andra myndigheter inspekterade Northvolts batterifabrik i Skellefteå saknade 14 av 49 kontrollerade byggjobbare arbetstillstånd i Sverige.
Tolv personer ska avvisas och tre har tagits i förvar.
PREMIUM

Vid torsdagens arbetsplatsinspektion kontrollerades flera byggföretag.

En så kallad inre utlänningskontroll resulterade i tolv avvisningsbeslut och att tre personer togs i förvar. Polisen misstänker att 14 av 49 kontrollerade arbetare saknar tillstånd att arbeta och vistas i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL