GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dyr klocka stals i fräck kupp

Urmakare Benny Söderberg har alla klockor inlåsta i stöldsäkra glasskåp i butiken. De dyraste klockorna finns i ett skottsäkert kassaskåp.
I måndags eftermiddag kom en ensam man in i butiken och stal butikens dyraste klocka värd 43 000 kronor.
Hässleholm • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Benny Söderberg på Söderbergs Ur i Hässleholm vill ha fler övervakningskameror i stan.
Benny Söderberg på Söderbergs Ur i Hässleholm vill ha fler övervakningskameror i stan.Foto: Sofia Åström

– Det var en medelålders man, som kom in för att titta på klockor. Det var inget konstigt med det. Han ville prova den specifika klockan i kassaskåpet, som min medarbetare tog fram och lät honom ta på sig. Då rusade han i väg men ramlade i dörren där han snabbt kom på benen igen och försvann mot Centralstationen, berättar Benny Söderberg.

Polisen hade namnet på gärningsmannen innan de kom till Söderbergs Ur på Första Avenyen.

– Han är identifierad på övervakningsfilm i butiken. Polisen har till och med passfoto på honom, men de har inte gripit honom ännu, säger Benny Söderberg.

Mannen tog tåget till Kristianstad där han en knapp timma senare utförde en likadan kupp mot en butik. Även där fångades han på film på övervakningskamera.

Polisen har förhört personalen i de båda butikerna och säkrat teknisk bevisning. Nu undersöker de om det finns övervakningskameror i området som kan hjälpa dem i utredningen.

Någon bad om att få titta på en klocka värd nästan 43 000 kronor på Söderbergs Ur. Expediten lät kunden testa klockan. Men i stället för att betala för sig sprang kunden ut ur butiken.
Någon bad om att få titta på en klocka värd nästan 43 000 kronor på Söderbergs Ur. Expediten lät kunden testa klockan. Men i stället för att betala för sig sprang kunden ut ur butiken.Foto: Sofia Åström

Investeringar

Benny Söderberg övertog butiken efter sin far för 30 år sedan. Under de här åren har han sett hur hotet mot näringslivet utvecklats till ett allvarligt samhällsproblem. Förutom lidandet för den enskilde som drabbas tar handeln stryk när företagare ger upp och lägger ner verksamheten. Näringslivet i Hässleholm är inte unikt i det här avseendet, menar han.

– Det kräver enorma investeringar att öka säkerheten i butikerna, särskilt hos juvelerare och urmakare med dyrare varor i utbudet. Jag har lagt ner stora summor på att stöldsäkra min butik, men det går inte att värja sig mot allt. Jag är övertygad om att det är ett kriminellt nätverk som ligger bakom stölden här och i Kristianstad. Först har de rekognoserat i butiken och sedan skickat ut sin torped för att stjäla. Dyra klockor används som betalningsmedel i kriminella kretsar.

”Det går inte att försäkra klockorna, trots att de är inlåsta i ett skottsäkert glasskåp. De 43 000 kronorna blir min förlust”, suckar urmakare Benny Söderberg.
”Det går inte att försäkra klockorna, trots att de är inlåsta i ett skottsäkert glasskåp. De 43 000 kronorna blir min förlust”, suckar urmakare Benny Söderberg.Foto: Sofia Åström

Kupp

2017 utsattes Benny Söderbergs butik i Kristianstad för ett rån där gärningsmännen stal klockor till ett värde av 2,5 miljoner kronor. De körde in i butiken med en bil. När butiken utsattes för en ny stöld gav Benny Söderberg upp och avvecklade butiken.

– Jag få ingen ersättning för klockan som stals i måndags. Det går inte att försäkra klockorna, trots att de är inlåsta i ett skottsäkert glasskåp. De 43 000 kronor blir min förlust.

Trots att han drabbats hårt av rån och stölder, känner Benny Söderberg inte sig otrygg. Han har sluppit att bli fysiskt misshandlad.

– Den upplevda otryggheten bland företagare i Hässleholm beror till stor del på att folk inte vistas i stan längre. Man vill handla där det känns tryggt och där man kan parkera bilen utomhus, vilket inte är till centrums fördel idag. Jag menar att Hässleholms kommuns beslutsfattare har bidragit till den här negativa utvecklingen genom sin planering av stan. Järnvägsgatans ombyggnad är ett exempel. Företagarna i Hässleholm är mest rädda för att avfolkningen i centrum ska fortsätta.

"Planera för att fler människor ska vistas i centrum”, menar Benny Söderberg.
"Planera för att fler människor ska vistas i centrum”, menar Benny Söderberg.Foto: Sofia Åström

Kameror

Han vill ha fler övervakningskameror i centrum och har tagit upp det med kommunledningen.

– Det är viktigt att våra politiker lyssnar till och pratar med näringslivet om utvecklingen som upplevs så oroande av många, säger Benny Söderberg.

Jag har lagt ner stora summor på att stöldsäkra min butik, men det går inte att värja sig mot allt.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.