GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eon: Tidig dialog det viktigaste

Första spadtaget till den nya transformatorstation i Osby tas i mitten av december. Det meddelade Eon vid en företagslunch på onsdagen. Invigningen beräknas om ungefär ett år.
Osby • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Peter Hjalmar och Jim Dahlbom från Eon var inbjudna av Osby näringsliv för att informera om de pågående planerna i Osby.

– I och för sig är bygget redan igång, säger Jim Dahlbom, ett finskt företag har börjat att bygga inomhusställverket.

Jim Dahlbom och Peter Hjalmar, Eon, informerade om den nya transformatorstationen på onsdagen vid en företagslunch som Osby näringsliv bjudit in till.
Jim Dahlbom och Peter Hjalmar, Eon, informerade om den nya transformatorstationen på onsdagen vid en företagslunch som Osby näringsliv bjudit in till.Foto: Susanne Gäre

Det var när Osby glas annonserade att de tänker bygga ut i Osby som behovet av mer el blev akut.

– Vi kavlade upp ärmarna så långt det gick, säger Jim Dahlbom, och samarbetet med Osby glas och kommunen känns jättebra.

60 miljoner kronor

Transformatorstationen kommer att ligga i närheten av Osby ridhus. Placeringen är vald eftersom elledningen från Älmhult som fortsätter mot Broby går förbi där och kan kopplas på. Investeringen beräknas ligga på totalt 60 miljoner kronor. Det är pengar som Eon står för.

– Men Osby glas får betala en anslutningsavgift, säger Peter Hjalmar.

Både Hjalmar och Dahlbom menar att det här möjliggör en ökad tillväxt och utveckling för Osby kommun och tätort.

– Osby kommun har en fantastisk vision som kräver mycket energi och kan nu förverkliga sina investeringsplaner, säger Jim Dahlbom, som också gav kommunen och Osby glas en eloge för att de varit ute i tid och uttryckt sina behov.

Effektbrist

Men Osby kommun är inte ensamt om att behöva mer el. Eon har den största investeringsplanen någonsin framför sig mellan åren 2020-2023. Det handlar om att möta effektbrist och kapacitetsbrist.

– Den största utmaningen är att vi blir informerade tidigt, säger Peter Hjalmar. Vi är ute mycket runt om i Skåne och diskuterar tillsammans med näringslivet. Vi vill också föra en dialog så tidigt som möjligt med kommunen.

Peter Hjalmar och Jim Dahlbom, Eon, ser stora utmaningar.
Peter Hjalmar och Jim Dahlbom, Eon, ser stora utmaningar.Foto: Susanne Gäre
Jim Dahlbom, Eon, informerar Osby näringsliv på en företagslunch.
Jim Dahlbom, Eon, informerar Osby näringsliv på en företagslunch.Foto: Susanne Gäre
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.