GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Forskare larmar: Ta hoten på allvar

Knappt en av tio kommuner har inkluderat näringslivet i det lokala brottsförebyggande arbetet.
– Trots att konsekvenserna av de brott som drabbar näringslivet får mycket allvarliga konsekvenser är näringslivet ofta en bortglömd aktör i det brottsförebyggande arbetet, säger statsvetaren Jacob Ämtvall.
Hässleholm • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Han jobbar med brottsoffer- och rättvisefrågor samt med brottsförebyggande arbete i näringslivet för tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige med stöd av Svenskt Näringsliv, Livsmedelshandlarna och Företagarna.

Jacob Ämtvall deltar i dialogmötet den 1 december där han ska prata om brottsutvecklingen som slår mot företagen och näringslivet och vad som behöver göras för att vända utvecklingen.

– Det är dags att ställa diagnos på patienten (näringslivet). Det är viktigt att öka kunskapen och omfattningen av den upplevda otryggheten. Under de senaste åren har det svenska samhället genomgått stora förändringar som inneburit att säkerhet och trygghet har blivit en av de viktigaste politiska frågorna. Som en följd av detta har det brottsförebyggande arbetet i landets kommuner börjat att professionaliseras alltmer. Trots frågornas angelägenhet är näringslivet ofta en bortglömd aktör i detta arbete. Näringslivet är en underskattad och outnyttjad resurs. I Sverige har det varit svårt att förena myndigheternas uppdrag med näringslivets verksamhet. Det är skillnad mot hur det ser ut i grannländerna. I Danmark ser man på Sverige som ett avskräckande exempel, förklarar Jacob Ämtvall.

Stiftelsen Tryggare Sveriges kartläggning visar att näringslivet inte är en given aktör i det brottsförebyggande arbetet.

Åtgärder

Jacob Ämtvall pekar ut några viktiga åtgärder som kommunerna kan vidta för att uppnå en systematiserad och strukturerad samverkan mellan kommun och näringsliv i det lokala brottsförebyggande arbetet.

– Ta näringslivets problem med brott och otrygghet på allvar och kartlägg det systematiskt. Se över samverkansformerna mellan kommun och polis för att inkludera näringslivet och lär av de goda exemplen på denna samverkan.

Brottslighet mot näringslivet har redan gått för långt, menar Jacob Ämtvall, därför behövs det effektiva åtgärder nu.

Om utvecklingen inte hävs så blir näringslivets utsatthet ett hot mot demokratin.

– Det brådskar på många håll att inkludera företagen. Vi ser redan i dag hur matbutiker har lämnat områden i många kommuner. Det måste bli ett stopp på den flykten, även för kommunernas skull, menar Pär Bengtsson, vd för Livsmedelshandlarna i ett uttalande för Stiftelsen Tryggare Sverige.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.