GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Heléne Fritzon om ministerpost: ”Det är min inriktning att fortsätta”

Magdalena Andersson hann inte ens tillträda som statsminister innan hon avgått igen. Miljöpartiets uttåg ur Regeringen öppnar upp för flera Socialdemokrater i ett eventuellt regeringsbygge. Kb/Nsk har pratat med Helene Fritzon i Bryssel.
Stockholm/Bryssel • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Helene Fritzon (S), ledamot i Europaparlamentet.
Helene Fritzon (S), ledamot i Europaparlamentet.Foto: Fredrik Persson/TT

Vi pratar med Helene Fritzon timmar efter att Magdalena Andersson blivit vald till ny, historisk statsminister. Hon befinner sig på sitt kontor i Bryssel eftersom hon sitter som ledamot i Europaparlamentet i Bryssel.

Hon är lyrisk över det historiska ögonblicket.

– Jag sitter i Bryssel och följde det via media. Den känslan när vi för första gången får en kvinnlig statsminister, den var väldigt stark. Det var ett historiskt klubbslag som faktiskt ägde rum. Dessutom är min känsla som socialdemokrat, tidigare kollega och god vän att jag är väldigt glad över att hon med hennes erfarenhet, kompetens och ledarskap får leda Sverige.

Helene Fritzon återvänder gärna till den goda relationen med Magdalena Andersson. Inte nog med att de är partikamrater, är de även gamla vänner.

– När jag blir tillfrågad att vara statsråd i ett turbulent skede, då hade jag av en tillfällighet hamnat på samma flyg från Köpenhamn till Stockholm med Magdalena Andersson. Hon frågade om jag hade hunnit fixa boende, men det hade jag inte utan jag hade bara bokat hotellnätter för de första dagarna. Då sa hon ”du kan bo hemma hos oss”.

– Det är väldigt mycket Magdalena. Hon har alltid den varma omtanken. Hon är en tuff och hård förhandlare, men samtidigt väldigt varm och generös som ser människor.

Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) valts till ny statsminister röstades regeringens budget ner, varpå Miljöpartiet lämnade regeringen och Andersson avgick.
Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) valts till ny statsminister röstades regeringens budget ner, varpå Miljöpartiet lämnade regeringen och Andersson avgick.Foto: Pontus Lundahl/TT

Lite drygt en timme efter tidningens första samtal hinner mycket hända. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas budget röstas igenom. Miljöpartiet väljer snabbt att dra sig ur regeringen och lika snabbt väljer Magdalena Andersson att avgå från sin post.

Tidningen pratar med Helene Fritzon igen.

– Jag har precis följt presskonferensen men jag fick en hint innan att hon skulle gå till talmannen och begära ett entledigande redan när vi pratade förra gången. Det är en process som kommer gå sin gång. Det är aldrig givet hur något ska falla ut men ingenting har egentligen förändrats parlamentariskt. Hon har kvar samma stöd från samarbetspartierna och har det underlag som krävs för att bli tolererad.

När Miljöpartiet valt att inte längre vara med och bilda regering, öppnar det upp för Socialdemokrater runt om i världen. Men Heléne Fritzon menar att hon är trogen sin nuvarande post som ledamot i Bryssel.

– Jag gjorde mitt val för två och ett halvt år sedan när jag fick frågan om att leda i Europaparlamentet i Bryssel. Det arbetet har jag nyligen påbörjat. Det är viktigt för partiet och jag har inga andra planer än att fortsätta med mitt arbete här.

Men hur skulle du ställa dig om du blir tillfrågad om en ministerpost av Magdalena Andersson?

– Den frågan ska man aldrig svara på till en journalist, säger hon och skrattar.

– När jag svarade ja till att bli delegationsledare för den svenska socialdemokratiska gruppen i Bryssel då gjorde jag det med ett stort engagemang. Det är min inriktning att fortsätta. Och framför allt vill jag väldigt gärna att hon (Magdalena Andersson reds. anm) ska fortsätta vara Statsminister.

Har du haft någon kontakt med Magdalena Andersson under dagen?

– Jag brukar inte kommentera om och när jag har kontakt med mina partikamrater. Jag har goda kontakter med både Magdalena Andersson och Stefan Löfven, det är en del av mitt arbete.

Ebbe Gertten
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.