Annons

Hyresnämnden underkänner obligatorisk p-plats

Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Det ska vara frivilligt att hyra en p-plats om man har en hyreslägenhet. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i en dom. Arkivbild.
Det ska vara frivilligt att hyra en p-plats om man har en hyreslägenhet. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i en dom. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg

Det ska vara frivilligt att hyra en p-plats för den som hyr en lägenhet. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i en dom.

Bakgrunden är att en privat hyresvärd på Hisingen i Göteborg tvingat sina hyresgäster att också betala hyra för en p-plats, oavsett om de behöver den eller inte.

Annons

– När hyresvärden inte får den hyra som begärts för lägenheterna, så har de höjt parkeringsavgiften istället och tagit igen det där, sa hyresgästernas ombud Sandra Nogueira vid sammanträdet i hyresnämnden, skriver Hem & Hyra.

Hyreskontrakten är skrivna så att avgift för parkeringsplats är obligatoriskt. Det går inte att säga upp parkeringen utan att samtidigt säga upp lägenheten. Hyresvärden har dessutom tagit ut en högre hyra för sina p-platser än andra värdar som har p-platser på samma p-däck.

Men hyresnämnden säger i sitt beslut att det är skäligt att hyresavtalen skrivs om. Hyresvärden har inte kunnat visa varför hyresgästerna inte skulle kunna få hyra likvärdiga parkeringar betydligt billigare av andra.

Beslutat kan överklagas till högre instans. Hyresvärden vill inte lämna några kommentarer till tidningen.

Jonas Dagson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons