Ekonomi

LO kritiserar kapad jobbutbildning

LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Oppositionen drar ner stödet till arbetsmarknadsutbildning i den budget som nu gått igenom.

– Det får jag inte ihop. Arbetsgivare och näringslivet skriker efter utbildad arbetskraft samtidigt som vi har en hög arbetslöshet. Att då inte utbilda arbetskraften, där förstår vi inte hur de tänker, säger en kritisk LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Mindre bråk med gemensam ekonomi

Par som slår ihop ekonomin helt och håller har lägre sannolikhet för ekonomiska konflikter, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ekonomi
Ekonomi Par med gemensam ekonomi bråkar mindre, enligt en ny studie från Stockholms universitet.
– Det är nästan dubbelt så stor sannolikhet att man bråkar om pengar om man har delad ekonomi, säger Linda Kridahl, en av författarna.

Att behöva motivera sina utgifter i en gemensam ekonomi, eller att den gemensamma ekonomin dräneras av den ena partens dyrare hobby, verkar inte vara en större anledning till bråk än de som uppstår när par ska bestämma hur ekonomin ska delas.

Det visar en ny studie om uppdelad ekonomi och konflikter i parrelationer.

– Att ha delad ekonomi kan betyda att man har sämre kommunikation i relationen eller att en partner har mer behov av ekonomisk självständighet, säger Linda Kridahl, forskare och medförfattare till studien, om möjliga förklaringar till resultatet.

Gemensam ekonomi – bättre kommunikation?

Studien är ny, men bygger på tidigare data inhämtad inom projektet Generations and Gender survey. Drygt 5 000 personer har svarat på en enkät om hur de organiserar sin ekonomi, om de får ihop ekonomin varje månad och om de bråkar om ekonomin eller inte.

När Linda Kridahl och hennes medförfattare Ann-Zofie Duvander började undersöka sambandet i Sverige mellan hur par organiserar sin ekonomi och bråk om pengar var hypotesen att det uppstod fler bråk med gemensam ekonomi.

Så var det alltså inte.

– Gemensam ekonomi kan i stället vara ett tecken på stabilitet, kommunikation och så kallad team-känsla, säger Linda Kridahl.

Sambandet gäller för par i alla åldersgrupper utom de under 30 år – de hade i stället färre konflikter med delad ekonomi.

En förklaring kan vara att yngre par inte har lika många gemensamma utgifter, och inte heller etablerat sin relation lika starkt, enligt Kridahl.

Studien kan inte klargöra orsak och verkan, det kan också vara så att de som från början bråkar mindre om ekonomi väljer att ha den gemensam.

Pengaproblem skapar bråk

Det finns också en tydlig koppling mellan att ha ont om pengar och ha ekonomiska konflikter i relationen. De som hade svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden bråkade fem gånger så ofta som de par som inte hade det.

Att ha en gemensam ekonomi underlättar, i gruppen av personer som hade svårt att få ekonomin att gå ihop minskade sannolikheten för bråk om de hade gemensam ekonomi.

Studien har gjorts utifrån en öppen databas som heter Generations and Gender survey, och data inhämtades 2012/2013. Enkätsvaren som använts i studien kommer från 4 939 personer i åldrarna 20-80 år som är gifta eller sammanboende i Sverige.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Nya rekord för Black Friday

Mer och mer rea i november. Både under veckan och under månaden, visar statistik. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi E-handelsförsäljningen under Black Friday är tillbaka på rekordnivåer. Det visar en första sammanställning från bolagen Prisjakt och Svea Ekonomi.

Siffrorna visar också att försäljningen ökat under hela veckan och till och med under hela november, Black Month.

Enligt Svea Ekonomi ökade e-handelsförsäljningen under Black Friday med 4,1 procent jämfört med förra året. Under veckan var ökningen 8,1 procent och under månaden 13,2 procent.

Fredagen var den hittills billigaste dagen på året och för de varor som rabatterades sjönk priserna med i genomsnitt 21 procent, enligt Prisjakts sammanställning.

"Årets reaperiod har på förhand inneburit stora utmaningar för landets e-handlare. Materialbrist, produktionsstörningar och leveransproblem har ställt till det för många branscher. Därför är det imponerande att se hur siffrorna för Black Week visar på nya rekordnivåer", säger Markus Bergström, operativ chef på Svea Ekonomi i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Fraktpriser dämpas efter julruschen

Kostnad per sträcka, dollar per container (40 fot).
Foto: Anders Humlebo
Ekonomi
Ekonomi Fraktpriserna har börjat sjunka från höstens historiska rekordnivåer. Anledningen är att den värsta julruschen på världshaven är över.
– Lättar det lite nu skulle man kanske få möjlighet att få resurserna på rätt ställe, säger Johan Woxenius, professor i transportekonomi.

Fönstret för att få varor tillverkade i Asien på plats till julhandeln i Europa och USA är i princip stängt. Fraktpriserna är fortfarande betydligt högre än samma period förra året, men de har börjat gå ned.

De något lägre priserna är en säsongsrörelse, enligt Johan Woxenius, professor i transportekonomi vid Göteborgs universitet.

– Högsäsongen är tidig höst eftersom vi konsumerar fler varor kring halloween, Black Friday och jul, säger han.

Ett kort andrum

Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn, bekräftar att det mesta av godset som ska till julhandeln nu är på plats i lager och butiker – eller på väg.

– Det gör att man får en viss lättnad i de globala kedjorna, säger han.

Han beskriver det som ett kort andrum inför nästa transportpuckel, inför det kinesiska nyåret – som infaller i samband med fullmånen den 1 februari 2022, när Tigerns år inleds. Och mycket kan fortfarande gå snett i det hårt pressade globala transportsystemet, enligt Minnhagen.

Han pekar särskilt ut nya pandeminedstängningar och elförsörjningsproblem i Kina som riskfaktorer. Men hela logistikkedjan präglas av problem som chaufförs- och allmän personalbrist, containerbrist, lagerbrist och försenade fartyg.

– Nu försöker man beta av all den eftersläpande lasten, som står på massa ställen – man försöker få ordning på det. Men sedan är det januari och så har du det kinesiska nyåret och i Europa har du en ökad smittspridning och mer restriktioner, säger Minnhagen.

– Det finns ingen som tror att priserna på frakt ska gå ned till nivåerna vi hade innan covid-19 på ganska lång tid framöver. Efterfrågan är hög och det är fortfarande begränsningar i kapacitet, personal och hög belastning i systemet, tillägger han.

Den logistiska mardrömmen

I början av pandemin, när Kina stängde ner i samband med det kinesiska nyåret, sändes chockvågor i hela den globala handeln. Fartyg hamnade i långa köer på redden utanför hamnar i väntan på att lossa eller lasta gods.

Denna obalans spred sig och förstärktes i takt med att efterfrågan i den globala återhämtningen tagit fart.

Fraktpriserna steg kraftigt under högsäsongen hösten 2020, men sjönk inte efter det, utan lade sig på en ny hög platå. Och våren 2021 – efter larmen om global containerbrist – stack priserna iväg spikrakt uppåt i en prisrörelse som i princip har fortsatt uppåt ända tills de gångna veckorna marginella nedgång.

Bättre framåt vårkanten

Ovanligt stor efterfrågan på konsumtionsvaror, särskilt i USA, i kombination med stora hamnnedstängningar är huvudorsaken till utvecklingen, enligt Woxenius.

– Det är klart, lättar det lite nu skulle man kanske få möjlighet att få resurserna på rätt ställe. Det finns många containrar som befinner sig på fel ställe och de binder upp lastbilar och lagerutrymme, säger Woxenius.

– Är det som ett vanligt år att vi konsumerar mycket fram till jul och att det sedan lättar trycket på transportsystemen kan vi få ett bättre fungerande system framåt vårkanten när man lyckats sortera ut en del, tillägger han.

Minnhagen på Göteborgs hamn räknar med att flaskhalsarna kan hålla i sig så länge Kinas pandemistrategi bygger på nedstängningar och smittspridningen i Europa tvingar fram nya restriktioner.

– Den stora frågan är hur utvecklingen blir efter det kinesiska nyåret, säger han.

– Efter det har du ingen jul och inget kinesiskt nyår som stör. Då har man möjlighet att jobba i kapp lite enklare. Dessutom blir det vår och lite varmare, vilket förhoppningsvis gör att smittspridningen inte ökar lika kraftfullt.

Tea Oscarsson/TT

Joakim Goksör/TT

Båten har gått för att hinna med beställningar till julhandeln. Men kan den tillfälliga respiten leda till lösta knutar i den globala handeln? Arkivbild.
Båten har gått för att hinna med beställningar till julhandeln. Men kan den tillfälliga respiten leda till lösta knutar i den globala handeln? Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi

WTO-möte skjuts upp på obestämd tid

Ministrar från WTO-länderna skulle ha setts i Genève nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Världshandelsorganisationen WTO uppger sent på fredagen att nästa möte skjuts upp på grund av de resebegränsningar som nu införs med anledning av den nya varianten av coronaviruset kallad omikron.

Ministrar från WTO-medlemmarna skulle ha samlats i Genève nästa vecka för första gången på fyra år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Klimataktivister slog till mot Amazon

Aktivister från Extinction Rebellion blockerade infarten till Amazons lagerlokal i Coventry i Storbritannien.
Foto: Joe Giddens/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion blockerade infarter till flera av näthandelsjätten Amazons lagerlokaler i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna under fredagens stora handelsdag Black friday.

Blockaderna genomfördes för att sätta press på företaget att upphöra med affärsmetoder som är skadliga för klimatet, samt förbättra de anställdas arbetsförhållanden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Ekonomi

Virusvariant gav kraftiga börsfall i New York

USA-börserna föll. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Börserna i New York stängde helgdagstidigt på fredagen men resultatet var inget att fira. Indexen backade kraftigt i linje med utvecklingen i Europa och Asien efter nyheten om den nya virusvarianten som upptäckts i Sydafrika.
PREMIUM

Reserelaterade aktier föll brett, flygbolag som United och American Airlines tappade 9,6 respektive 8,8 procent medan en hotelljätte som Hilton föll 6,3 procent.

Banksektorn tog stryk när marknadsräntorna backade markant, sämst av storbankerna gick Wells Fargo som tappade 5,4 procent. Det sjunkande oljepriset slog mot oljebolagen, Exxon gick ned 3,5 procent och Chevron sjönk 2,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Årets sämsta handelsdag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade veckans sista handelsdag. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen fick uppleva en mycket svart fredag och OMXS-index gick ned 3,4 procent, årets sämsta handelsdag. För hela veckan gick det breda indexet ned 5,0 procent.
PREMIUM

Oro för den nya covid-varianten, som bland annat upptäckts i Sydafrika och medfört en rad reserestriktioner, sänkte börshumöret rejält. Fallande marknadsräntor gjorde att banksektorn backade ordentligt, Handelsbanken tappade 5,7 procent och SEB gick ned 6,7 procent.

Aktier som gynnats av lättade restriktioner föll, en av dem var klädjätten H&M som hade en nedgång på 5,3 procent. Livekasinooperatören Evolution, som rasade under gårdagen, var återigen Stockholmsbörsens klart mest omsatta aktie. Den var ett tag upp runt två procent men föll sedan kraftigt och slutade på minus 6,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Många på Northvolts fabriksbygge avvisas

Stora brister och även misstänkta brott har upptäckts vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi När polisen och andra myndigheter inspekterade Northvolts batterifabrik i Skellefteå saknade 14 av 49 kontrollerade byggjobbare arbetstillstånd i Sverige.
Tolv personer ska avvisas och tre har tagits i förvar.
PREMIUM

Vid torsdagens arbetsplatsinspektion kontrollerades flera byggföretag.

En så kallad inre utlänningskontroll resulterade i tolv avvisningsbeslut och att tre personer togs i förvar. Polisen misstänker att 14 av 49 kontrollerade arbetare saknar tillstånd att arbeta och vistas i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL