GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många företagare känner otrygghet och oro

När lokala företag ombeds att peka ut ett område som kommunen ska prioritera för att förbättra företagsklimatet, är minskad brottslighet och ökad trygghet ett av de områdena som kommer högst på önskelistan. I Hässleholm är oron stor bland företag att påverkas negativt av brottslighet.
Hässleholm • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet visar att oron för brottslighet har ökat sedan 2020, då frågan ställdes för första gången. Hässleholm hamnar på delplacering 270 i mätningen av företagens svar avseende brottslighet och trygghet och hur det påverkar företagen negativt i årets mätning. Ett ras med 32 placeringar. 290 kommuner deltar i undersökningen.

Kommunens tillväxtchef Stefan Larsson och kommunalråden Lars Johnsson (M) och Hanna Nilsson (SD) tar utvecklingen och oron på stort allvar och har därför bjudit in till ett dialogmöte med näringslivet den 1 december.

– Ett konkurrenskraftigt och rikt näringsliv är viktigt för att kommunen ska kunna upprätthålla välfärden där företagen både bidrar med skattekraft och sysselsättning men även nya lösningar och innovationer som kan möta våra samhällsutmaningar, förklarade Lars Johnsson när företagsrankingen presenterades för några månader sedan.

Miljarder

Enligt en undersökning från HUI (Handelns Utredningsinstitut) uppskattas de svenska företagens direkta kostnader kopplade till brottslighet till 40 miljarder. Det handlar om allt från bedrägerier och cyberbrott till skadegörelse och stölder. Lägger man till de förebyggande åtgärder som företag tvingas vidta, exempelvis vakter och bevakning, så är summan uppe i 100 miljarder per år. Pengar som istället hade kunnat läggas på investeringar, utvecklingar och fler anställda.

Från och med 2023 blir kommunerna skyldiga att ta ansvar för det brottsförebyggande arbetet, vilket är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Enligt utredningsförslaget kommer kommunerna att avkrävas en lägesbild av brottssituationen, en åtgärdsplan samt att samordna insatserna i kommunen.

Mötet

Syftet med mötet den 1 december är att öka kunskapen om brottslighet mot företag: vilka de vanligaste brotten är, globala och nationella trender och hur kommunen arbetar med trygghetsfrågor. Stefan Larsson betonar att kommunen vill få fler specifika inspel från näringslivet för att skapa en tydligare bild om vari oron består och hur man gemensamt kan bemöta problemen.

Brottslighet mot företag

Mötet den 1 december är mellan klockan 14 och 16 i Business Class, Norra stationsgatan 8A och inleds av Lars Johnsson (M). Därefter blir det presentationer av Jacob Ämtvall från Stiftelsen Tryggare Sverige, Peter Forsman från Internetstiftelsen samt Veronica Gustafsson, tidigare kommunpolis i Hässleholm. Andreas Öhrwall Lovén, journalist på Norra Skåne/Kristianstadsbladet är moderator.

Mycket utrymme kommer att ges till frågor och diskussion med deltagare. Man kan anmäla sig till dialogmötet fram till den 26 november.

Anmälan görs på kommunens hemsida. Aktuellt för företagare.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.