GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Prisad byrå med ”världens bästa personal”

Refa Revision AB utsågs till Årets företagare i Osby. Bolagets ägare, Henrik Edfors, blev lite förvånad över utnämningen.
– Men egentligen är det inte så konstigt eftersom jag har världens bästa personal, säger han.
OSBY • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Cirka en tredjedel av personalstyrkan fanns på plats när tidningen hälsade på, från vänster Carola Nilsson, Johanna Åkerlund, Cecilia Westman, Lovisa Kristersson, Henrik Edfors och Arsim Petci.
Cirka en tredjedel av personalstyrkan fanns på plats när tidningen hälsade på, från vänster Carola Nilsson, Johanna Åkerlund, Cecilia Westman, Lovisa Kristersson, Henrik Edfors och Arsim Petci.Foto: Maja Ögren Andersson

Företaget med sina 20 anställda har inte mindre än 60 år på nacken. Henrik Edfors har suttit vid rodret sedan 2008, men anställdes redan 2004.

De huserar på över 580 kvadratmeter i centrala Osby. Inom en snar framtid utökas ytan med inte mindre än 350 kvadratmeter. För det går bra för Refa Revision. Riktigt bra.

– Jo, det kan man nog säga. Vi har nöjda kunder över hela Sverige och marknadsför oss just genom nöjda kunder som rekommenderar oss vidare. Så framtiden ser ljus ut, säger Henrik Edfors.

Inga pekpinnar

Besökare som kommer till Refa får snabbt sina eventuella fördomar om gråa, tråkiga och pekpinneviftande revisorer på skam. Här råder en genuint trevlig stämning och av de gråa kostymerna ser vi inte en skymt. Inte av någon pekpinne heller.

– Vi kanske håller en annorlunda approach. Att tillhandahålla en genuint hög kvalitet behöver inte per definition betyda att det måste vara tråkigt, konstaterar Henrik Edfors.

Refas ägare Henrik Edfors ger kreativiteten ett ansikte på sitt arbetsrum. ”Fullt upp”.
Refas ägare Henrik Edfors ger kreativiteten ett ansikte på sitt arbetsrum. ”Fullt upp”.Foto: Maja Ögren Andersson

Hans eget arbetsrum vittnar om en sjudande kreativitet. Både golv och skrivbord är belamrade med papper.

Skapa förtroende

– Folk blir lite förvånade, men så här får jag faktiskt en rejäl överblick. Det får man inte om papprena sitter i pärmar. Det mesta sker förstås trots allt digitalt idag, säger han och skrattar lite urskuldande.

Och så var det det där med pekpinnar.

– Revisorer ska inte komma med pekpinnar. Vår uppgift är att hjälpa företagen så att det blir så bra som möjligt. Att de kan satsa på sin kärnverksamhet och lämna annat till oss. Och vi ska skapa förtroende både hos stora och små företag. De ska kunna lita på oss.

Brett kundregister

Refa har ett brett kundregister. Allt från snickaren som driver egen firma, till företaget med 800 anställda.

– Vi har jättespännande kunder. Många utvecklingsföretag och också många som vi har arbetat med under lång tid.

Byrån startades 1962 av stockholmaren Bengt Andreasson som bland annat fick rötter i Skåne genom förvärv av en revisionsbyrå i Kristianstad. Trots problem med kommunikationen, det där med skånskan, växte antalet skånska klienter.

– Bengt Andreasson skickade en blomma till oss efter utmärkelsen, berättar Henrik Edfors.

– Priset är förstås uppmuntrande även för honom.

Företagsnamnet Refa står för respekt, engagemang, framtid och ansvar.

Vad gör en revisor?

En revisor granskar hur verksamheter styrs och förvaltas. Ger råd till små och stora organisationer.

En revisor kommer i kontakt med alla slags företag, från små kvartersbutiker till stora internationella företag.

Under vissa perioder ska många årsredovisningar granskas och däremellan kan revisorn få andra mer rådgivande uppdrag.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.