GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rymdfarkost på väg för att knuffa asteroid

Nasa har skjutit upp rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test), som är tänkt att ramma en 160 meter stor asteroidmåne.
Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Darts uppdrag.
Darts uppdrag.Foto: Anders Humlebo/TT

Projektet är ett försök att ändra den tunga rymdstenens omloppsbana. Experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden.

Farkosten sköts upp med en Falcon 9-raket från företaget Space X vid Vandenberg Space Force Base i Kalifornien, USA.

Om allt går vägen ska Dart träffa asteroidmånen Dimorphos i september 2022.

– Det här kommer inte att förstöra asteroiden. Det kommer bara att knuffa den lite, säger Nancy Chabot vid Johns Hopkins laboratorium för tillämpad fysik, som arbetar med projektet.

Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, närmare 3 miljarder kronor.

Dart lyfte sent i kvällsmörkret på tisdagen lokal tid från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien.
Dart lyfte sent i kvällsmörkret på tisdagen lokal tid från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien.Foto: Mark J Terrill/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.