GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smittan ökar i Skåne – fler vårdas

Covidfallen i Skåne ökar nu för sjätte veckan i rad, liksom belastningen på sjukvården.
– Skånsk sjukvård är beredd – men vår uthållighet har satts på sin yttersta gräns. Vår personal är väldigt trött, säger Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.Foto: Johan Nilsson/TT

167 skåningar har konstaterats vara smittade av covid-19 de senaste sju dagarna – en ökning. Trenden går uppåt då antalet nya fall ökat sedan oktober. I takt med att smittan ökar i Europa ökar oron även i Skåne.

"Inte på lillejulafton"

Belastningen på sjukvården har sakta ökat. Under tisdagen vårdades 61 personer inom vården, varav 7 fick intensivvård. Viljan att vaccinera sig är samtidigt stor – men Region Skåne uppmanar fler att vaccinera sig omedelbart inför julen.

– Då menar jag nu, inte på lillejulafton, säger regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens.

Vaccinationsviljan verkar dock ha fått skjuts av Folkhälsomyndighetens begäran hos regeringen om att införa krav på att de som ska delta i större evenemang inomhus ska visa upp ett vaccinationsbevis.

Vaccination med dos tre rullar på, och i dagsläget har regionen mobila vaccinationsteam ute i samhälle som syftar till att få de som ännu inte tagit första sprutan att tänka om.

Besök ger nya stick

Vem som väljer att stå över vaccinationen helt vet man dock inte, enligt Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Jag kan inte svara på vem som är ovaccinerad. Det är en bredd av olika individer som av olika skäl valt att inte vaccinera sig, säger hon och understryker att man är ute med sina team och utbildar informatörer som träffar den breda allmänheten ute.

– Varje sådant besök ger nya stick.

Anna Karolina Eriksson/TT

Johan Nilsson/TT (jni)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.