GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tusen år gamla kokgropar och eldstäder

Processen kring det nya kommunhuset kommer allt längre. Den arkeologiska undersökningen har nyligen avslutats och nu ska en bygglovsansökan skickas in - när parterna väl kommit fram till ett fungerande förslag.
BROBY • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ylva Wickberg, Sydsvensk arkeologi, mäter in stenar som tros vara del av fundamentet till en smedja eller verkstadsbyggnad vid kommunhuset i Broby.
Ylva Wickberg, Sydsvensk arkeologi, mäter in stenar som tros vara del av fundamentet till en smedja eller verkstadsbyggnad vid kommunhuset i Broby.Foto: Sydsvensk arkeologi

Flera kokgropar och eldstäder, som kan vara allt från 1 600–2 500 år gamla. Ett verkstadsområde, kanske från 1700–talet, och mynt från tiden när Karl XII regerande Sverige.

Det är några av fynden som Sydsvensk arkeologi AB gjort vid utgrävningarna vid kommunhuset i Broby.

Länsstyrelsen konstaterar efter utgrävningen, i en skrivelse daterad den 17 november, att det inte längre finns några hinder ur arkeologisk synpunkt att gå vidare med arbetet för ett nytt kommunhus.

– Nu har vi fri tillgång till marken. Vi har sedan tidigare ett beviljat rivningslov för de delar vi kommer riva och nu inväntar vi ett beviljat bygglov. Ansökan om bygglov är dock inte inskickad ännu, säger Tomas Wijk, driftchef på Östra Göinge kommun.

En kokgrop som är snittad, alltså grävd mitt itu. I gropen lägger man heta stenar eller eldar direkt i gropen. Kan vara för att koka mat, hetta upp saker eller som värmekälla.
En kokgrop som är snittad, alltså grävd mitt itu. I gropen lägger man heta stenar eller eldar direkt i gropen. Kan vara för att koka mat, hetta upp saker eller som värmekälla.Foto: Sydsvensk arkeologi

Kommundirektören Merete Tillman berättade i slutet av oktober att det tidigare förslaget skulle bli alldeles för dyrt, mer än de 80 miljoner kronor som politikerna gått med på, och skulle därför ta ett omtag i frågan.

Arbetet med att ta fram ett nytt förslag till kommunhus håller på som bäst, med diskussioner mellan arkitektfirman Krook & Tjäder, Skanska och kommunledningen, enligt uppgifter till tidningen.

Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.