GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elnätsavgifter tas upp av kammarrätten

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Vad ska det kosta att få strömmen genom elnätet? Nu går frågan vidare i domstolshierarkin. Arkivbild.
Vad ska det kosta att få strömmen genom elnätet? Nu går frågan vidare i domstolshierarkin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nu går striden om storleken på avgifterna för elnätet vidare.

Kammarrätten i Jönköping har bestämt sig för att pröva elnätbolagens intäktsramar för elnäten, efter att Energimarknadsinspektionen (EI) överklagat beslutet från förvaltningsrätten från i våras.

Bakgrunden är att EI, med nya regler att stödja sig mot inför tillsynsperioden 2020-2023, har begränsat elnätsföretagens sätt att beräkna hur stora intäktsramarna får vara. Beräkningen påverkar vilka avgifter elnätsföretagen i sin tur kan ta ut av konsumenterna.

En majoritet av elnätsbolagen, bland annat drakarna Vattenfall, Ellevio och Eon, överklagade besluten. I förvaltningsrätten fick deras överklagan gehör, men nu går alltså ärendet vidare i domstolshierarkin då kammarrätten gett prövningstillstånd.

När ett avgörande kan komma är dock oklart, processen är skriftlig och materialet omfattande, enligt domstolen.

Johanna Cederblad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.