Annons

Expert om barnvaccinering: "Svår avvägning"

EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar att vaccin mot covid-19 godkänns för barn mellan fem och elva år. Vaccinforskaren Ali Mirazimi välkomnar beskedet och menar att det är bra att ha "verktygen klara".
Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ali Mirazimi är professor i klinisk virologi och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Ali Mirazimi är professor i klinisk virologi och vaccinforskare vid Karolinska institutet.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi vet att vaccinet funkar. Det är positivt. Sedan om det kommer att användas i Sverige eller inte är en annan fråga. Vi har har inte varit bland de första att vaccinera barn eftersom de inte påverkas så hårt av den här sjukdomen. Därför bör risken för allvarliga biverkningar vara närmast noll, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

TT: Om barn inte blir svårt sjuka, för vems skull ska de vaccineras?

Annons

– Om man ska vaccinera barn så ska man göra det för deras egen skull. Vi ska komma ihåg att det även där finns riskgrupper som kan drabbas hårt av covid-19. Det finns också en liten grupp som inte är riskgrupp, men som ändå kan drabbas hårt, säger han och fortsätter:

– Frågan är om det räcker för att motivera en rekommendation. Där måste man väga nyttan mot eventuella biverkningar som kan komma, och det kan vara lite trixigt. Det var betydligt enklare när det var 65-åringar där skillnaderna var så tydliga. Det var svårt redan med barn mellan 12 och 15 år, nu blir det ännu svårare.

TT: Det kanske finns föräldrar där ute med svininflensavaccinet i bakhuvudet. Vilken risk tar man när man ger små barn vaccin där det saknas långtidsstudier?

– Det är svårt att säga. Det finns ingen 100-procentig garanti. Man tittar på hur många som är vaccinerade och vilka biverkningar som har kommit hittills. De som har vaccinerats har fått vaccinet under kort tid, och då kan man inte garantera att det inte dyker upp biverkningar längre fram. Att det skulle ge samma biverkningar som svininfluensan är jag tveksam till, eftersom det är helt olika virus och vaccinplattformar.

– Däremot kan det dyka upp andra biverkningar som kan vara allvarliga. Den kunskapen har man inte förrän man väntar. Då kommer nästa fråga: hur länge ska man vänta? Räcker det med ett år, två eller tre? Samtidigt kanske några barn drabbas mycket hårt av covid-19 och så frågar man sig, om det finns en bra medicin, varför man inte ska använda den? Den här avvägningen måste man ha i bakhuvudet. Sedan får bedömningen göras av barnläkare, Folkhälsomyndigheten och andra experter som kan se till helheten.

TT: Skulle du låta vaccinera din femåring?

– Jättesvår fråga. Just nu drabbas inte den gruppen så hårt. Jag skulle eventuellt vänta ett tag och se vad Folkhälsomyndigheten säger och hur det utvecklar sig. Våra myndigheter är ganska noggranna med att inte släppa fram sådant här lättvindigt.

Det formella beslutet om att godkänna vaccinet Comirnaty framtaget av Pfizer-Biontech inom EU fattas av EU-kommissionen. Det är upp till varje medlemsland att avgöra vilka vaccin som ska användas och vilka åldersgrupper som ska vaccineras.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i dagsläget vaccination av barn över tolv år. Inget beslut är fattat om att börja vaccinera barn mellan fem och elva år i Sverige.

Simon Uggla/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons