Annons

Folkhögskola kräver vaccinering

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Folkhögskoleeleverna får välja: Se till att vara vaccinerad eller avvakta med utbildningen till våren. Arkivbild.
Folkhögskoleeleverna får välja: Se till att vara vaccinerad eller avvakta med utbildningen till våren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En folkhögskola i Blekinge har stängt utbildningen för dem som inte är vaccinerade mot covid-19. "Litorina folkhögskola kräver vaccinering mot covid-19" står det på en skylt vid ingången, rapporterar P4 Blekinge. Från skolans rektor är beskedet att eleverna får välja – se till att vara vaccinerade eller avvakta med utbildningen till våren.

– Men hittills har vi inte haft någon som har vägrat, säger rektor Agrita Martinsone till radion.

Annons

En del elever har inledningsvis varit skeptiska till vaccination, men har ändrat sig efter samtal med personalen, uppger rektorn.

P4 Blekinge har ställt frågan om en skola har rätt att ställa sådana krav på eleverna, men varken Folkhälsomyndigheten eller utbildningsdepartementet har kunnat ge ett svar, inte heller Folkbildningsrådet eller Sveriges folkhögskolor. Jurister på utbildningsdepartementet säger att det krävs en utredning, som departementet inte har möjlighet att göra.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons