GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lekoseum lägger bud på Briohuset

Lekoseum vill köpa hela Briohuset och flytta all sin verksamhet dit. Ett anbud på det anrika huset har lagts och nu inväntas den politiska domen.
– Det här är väldigt spännande, säger museichefen Ann Häljesgård.
Osby • Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ann Häljesgård, museichef på Lekoseum, hoppas kunna öppna museet i Briohuset under 2024. Men först måste kommunen accepterar stiftelsens anbud.
Ann Häljesgård, museichef på Lekoseum, hoppas kunna öppna museet i Briohuset under 2024. Men först måste kommunen accepterar stiftelsens anbud.Foto: Kajsa Wall
En skiss på hur entrén och reception med närhet till Lekoseums nuvarande butik kan komma att se ut.
En skiss på hur entrén och reception med närhet till Lekoseums nuvarande butik kan komma att se ut.Foto: Lekoseum

Tidningen har tidigare rapporterat om Lekoseums intresse att flytta sitt museum från det gamla Tullhuset tvärsöver gatan till Briohuset, där Lekoseums butik och arkiv redan finns. Nu har de kommit steget längre och stiftelsen har nyligen lämnat in ett anbud på hela huset.

– Till en början var stiftelsen mer inne på att vi var intresserade av halva huset, alltså drygt 6 000 kvadratmeter. Men svaret från kommunen var mer eller mindre att det fick bli allt eller inget, säger Ann Häljesgård.

För eftersom det är Osby kommun som äger Briohuset är det också i slutänden kommunen som beslutar om vad som händer med huset. Men för Ann Häljesgård känns det som en självklarhet att Lekoseums museum ska finnas i det anrika huset och har beskrivit det som att flytta hem verksamheten.

Om budet accepteras och Lekoseum får köpa Briohuset hoppas stiftelsen kunna öppna det nya museet till år 2024.

– Vi vill göra en så smidig flytt som möjligt från våra nuvarande lokaler, men det kommer att vara mycket jobb och det blir inte enkelt, säger Ann Häljesgård och tillägger:

– Vi hoppas få ett besked innan året är slut huruvida kommunen accepterar budet eller inte. Säger de tvärt nej behöver vi veta det för att kunna gå vidare, men allt vi har hört hittills har varit positivt.

Skiss över av hur innergården med café samt lekplats kan se ut.
Skiss över av hur innergården med café samt lekplats kan se ut.Foto: Lekoseum

Till 2024 är tanken att ett våningsplan - på drygt 3 000 kvadratmeter - ska vara färdigställt med utställningshallar, kafé och flera lekrum. Det finns även tankar att expandera verksamheten till de andra våningarna senare, samt att låta olika förbund, föreningar och företag hyra in sig i lokalerna.

– Det finns ett stort intresse, vi har nu fem olika intressenter. Samtidigt kan vi så klart inte lova något i nuläget.

Ann Häljesgård visar upp planerna på hur första våningen kan utformas med utställningshallar och kafé om Lekoseum får lov att köpa Briohuset.
Ann Häljesgård visar upp planerna på hur första våningen kan utformas med utställningshallar och kafé om Lekoseum får lov att köpa Briohuset.Foto: Kajsa Wall

När tidningen tidigare rapporterade om Lekoseums intresse för Briohuset var det fortfarande oklart om stiftelsen ville köpa fastigheten eller enbart hyra in sig i delar av huset. Vågskålen för att köpa fastigheten för Lekoseum har tippat över eftersom de ser många möjligheter med att förvärva Briohuset.

Ann Häljesgård påpekar att om stiftelsen äger Briohuset har de möjlighet att söka fler bidrag som de inte hade kunnat göra om de enbart hyrde fastigheten.

– Sen behöver vi som en stiftelse inte gå med vinst, utan det räcker att vi går runt.

Tanken är att vid ett eventuellt köp så kommer ett fastighetsbolag att skapas inom stiftelsen Lekoseum.

– För jag ska inte sitta som fastighetsägare utan det ska skötas separat, men inom stiftelsen, säger Ann Häljesgård.

Briohuset har stått nästintill helt tomt sedan 2018 och kommunen har försökt att sälja fastigheten utan att lyckas. 2020 kostade de tomma ytorna i huset kommunen 1,6 miljoner kronor, bland annat i driftskostnader.

Mathias Karlsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, vill i nuläget inte säga mycket om Briohusets framtid.

– Det jag kan säga är att Lekoseum har skickat in ett förhandlingsbud som vi ska titta på nu. Vi kommer att återkoppla till Lekoseum någon gång i början av december, säger Mathias Karlsson.

– Nu får vi se om kommunen vågar satsa, säger Ann Häljesgård.
– Nu får vi se om kommunen vågar satsa, säger Ann Häljesgård.Foto: Kajsa Wall

Accepteras budet i första instansen, i detta fall samhällsbyggnadsnämnden, kommer frågan sedan att gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Ann Häljesgård sticker inte under stol med att det finns många utmaningar med att förvärva Briohuset. Lokalerna behöver renoveras, takhöjd ska justeras, fler parkeringsmöjligheter måste skapas och en ny hiss behöver sättas in för att nämna några saker.

Men att ha Brioarkivet samt Lekoseums butik och museum samlat i ett och samma hus skulle enligt Ann Häljesgård vara en stor styrka för verksamheten. Om museet vill nå sitt mål om att öka antalet besökare till 100 000 om året till 2030 är nya lokaler en nödvändighet.

– Det är ett fantastiskt hus som har ett perfekt läge och en rik historia. Nu får vi se om kommunen vågar satsa, säger Ann Häljesgård.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.