Annons

Lövsta ungdomshem läggs ned

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lövsta ungdomshem avvecklas efter att ha stängts tillfälligt våren 2019- Arkivbild.
Lövsta ungdomshem avvecklas efter att ha stängts tillfälligt våren 2019- Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Lövsta ungdomshem i Södermanland, som stängdes tillfälligt våren 2019, avvecklas helt. Statens institutionsstyrelse (Sis) har lämnat hyresavtalet i förtid.

"Det är positivt för Sis, våra målgrupper och inte minst skattebetalarna", säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör på Sis, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Men för att lösa avtalet betalar Sis 55 miljoner kronor till fastighetsägaren Specialfastigheter. Kostnaderna för att hyra den tomma lokalen under hela avtalsperioden – fram till 2035 – uppgår till 168 miljoner kronor, uppger myndigheten.

Lövsta i Vagnhärad stängdes tillfälligt i mars 2019 efter att missförhållanden uppmärksammats vid upprepade tillfällen. Bland annat kritiserades hemmet av Inspektionen för vård och omsorg för bristande kompetens hos personalen. Barnen kunde enligt kritiken inte tillförsäkrats trygg och säker vård.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons