GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu förvandlas Hässleholm till en julstad

Dans runt granen, underhållning på scen och ett besök av självaste tomten. Nu hoppas Hässlecity att söndagens julskyltning ska få kommuninvånarna att komma i julstämning.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Det är tunga novembermoln som hänger över Stortorget i Hässleholm när Ia Björklund, projektsamordnare på HässleCity, förbereder helgens julskyltning i stan. Den råa vinden får torggranens grenar att dansa och de få personer som är ute tar sig snabbt mellan butikerna för att fly kylan.

Några meter från den stora granen står två röda bodar med vita knutar. På söndag fylls de med varor från lokala producenter, som tillfälligt flyttar sina gårdsbutiker till Stortorget. Nu pryds bodarna med granris och ljusslingor för att höja jul- och myskänslan inför det stundande evenemanget.

Philip Raftmark går i åttan på Engelska skolan i Hässleholms och är praktikant hos Ia Björklund i veckan. Nu hjälps de åt att pynta bodarna på Stortorget inför julskyltningen.
Philip Raftmark går i åttan på Engelska skolan i Hässleholms och är praktikant hos Ia Björklund i veckan. Nu hjälps de åt att pynta bodarna på Stortorget inför julskyltningen.Foto: Sofia Åström

Tanken är nämligen att varma julkänslor och trivsamt mys ska prägla första advent i Hässleholm – det råa vädret till trots.

– Vi vill förmedla en genuin julkänsla och har bland annat samarbetat med Hovdala slott. Det är perfekt eftersom slottets miljö påminner om den vi vill skapa här. Vi har bland annat fått låna marknadsstånd därifrån. Det är många små detaljer som tillsammans spelar stor roll, förklarar Ia Björklund och blickar ut över torget.

Julmarknad, tivoli för barn, häst och vagn och tomtejogg är bara några av de aktiviteter som äger rum i stadskärnan på söndag. I gallerian bjuds det på konst från Hässleholms konstförening och pianokonsert med Kulturskolan.

I hörnan där Café Centra tidigare låg, finns granar, julbockar, stubbar och paket. Det juliga utrymmet förvandlas till en kreativ pysselhörna.

Det är inte endast torget som kommer att pyntas inför första advent. Även gallerian får sin dos av granar, julbockar och paket. Ia Björklund visar var pysselhörnan är.
Det är inte endast torget som kommer att pyntas inför första advent. Även gallerian får sin dos av granar, julbockar och paket. Ia Björklund visar var pysselhörnan är.Foto: Sofia Åström

– Vi har minst 40 olika aktörer som är med och engagerar sig i julskyltningen. Det är lokala föreningar, företag och organisationer, förklarar Ia Björklund.

Dessutom har självaste tomten fått en inbjudan till Hässleholm på söndag – och tackat ja. Han kommer att röra sig runt på stan för att mingla med såväl stora som små. Den som vill passa på att lämna in en önskelista kan göra det vid Sparbankens Skånes lokaler. Här finns även käpphästbana, ponnyridning och Uf-företag.

Förutom att julskyltningen ska locka mycket folk, har Ia Björklund ytterligare en önskan inför söndagens evenemang.

– Nu hoppas vi på minusgrader, strålande sol och ett tunt lager snö. Det skulle vara perfekt, avslutar hon.

På scen

11.00 – Ljungdala Toner (Barnkör)

11.30 – MusiKulJul med Anna & Vanessa

12.30 – Stiftelseutdelning av Sparbanken Skåne

14.00 – Mixess

14.45 – Dans kring granen med Dansstudio 14

15.00 – MusiKulJul med Anna & Vanessa

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.