Annons

Ny studie ger hopp vid svår barncancer

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi, en forskarna bakom en ny studie av neuroblastom, en svårbehandlad cancerform.
Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi, en forskarna bakom en ny studie av neuroblastom, en svårbehandlad cancerform.Foto: Malin Arnesson/Sahlgrenska akademin

Det finns hopp för barn som drabbas av neuroblastom, en form av cancer som drabbar 20 till 30 svenska barn varje år. Cancern kan exempelvis starta i binjurarna, men tumörer kan uppstå i hela kroppen.

En ny studie visar att tumörer hos möss med högriskneuroblastom försvann när de fick en ny kombinationsbehandling med precisionsläkemedel. Det är ett steg mot en möjligen botande behandling för den svårbehandlade cancerformen som drabbar små barn.

Annons

Neuroblastom drabbar det perifera nervsystemet, alltså den del av nervsystemet som inte är hjärna eller ryggmärg.

"I en del fall kan sjukdomen självläka, men den aggressiva formen har en mindre bra prognos. Den nuvarande behandlingen är väldigt tuff för barnen att gå igenom, och dess bieffekter ger konsekvenser för resten av livet", säger Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, publicerad i tidskriften Nature Communication, är resultat av samarbete mellan forskare i Göteborgs universitet och universitetet i Gent i Belgien.

Jonas Dagson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons